Réva poškozená mrazem na některých místech obráží. Vinaři na Kutnohorsku tak zatím se sčítáním škod vyčkávají

6. květen 2024

Vinná réva částečně poškozená dubnovými mrazy znovu obráží. Potvrzují to vinaři v Kutné Hoře. Zatímco na Mělnicku a Mostecku jsou škody téměř stoprocentní, na Kutnohorsku mráz zničil zhruba polovinu keřů. Teď vinaři doufají, že nové výhonky pomohou aspoň zčásti zachránit letošní úrodu.

„Tady vidíte úplně pomrzlé letorosty, ale zároveň vedle letorost, který byl chycený mrazem, jenom trochu. A ten se nádherně vzpamatoval a krásně roste,“ popisuje Lukáš Rudolfský z vinných sklepů Kutná Hora.

Rudolfský pěstuje víno na zhruba 40 hektarech půdy. Vinohrady v Sadské na Kuksu a pod zámkem Kačina mráz spálil úplně. Keře na vrchu Kaňkovského kopce v Kutné Hoře poškodil méně. Jestli se některé poškozené keře vinné révy opravdu vzpamatují, to se uvidí za dva až tři týdny. „Tak za tři týdny už budeme moci nějakým způsobem vyhodnotit výsledné ztráty. Ale do sklizně je ještě hodně daleko, takže si na to počkám,“ doplňuje vinař.

Rudolfský odhaduje letošní ztrátu předběžně na zhruba 8 milionů korun. Celorepublikové škody na úrodě přesáhnou podle Svazu vinařů dvě miliardy.

„Pěstitelům, kteří se potýkají s následky dubnových mrazů, by měl finančně pomoci Program na řešení rizik a krizí. „Bavíme se o objemu finančních prostředků, které budeme mít k dispozici. Moje ambice je, aby to bylo minimálně 70 až 100 milionů korun. Hlavně to bude záležet na tom, zda se podaří vyjednat i některé finanční prostředky ze strany Evropské komise,“ říká ministr zemědělství Marek Výborný z KDU-ČSL.

Ministr se zároveň se zástupci vinařů dohodl na dočasném zrušení některých podmínek, které musí běžně plnit, například při pěstování v ekologickém režimu.

autoři: Zuzana Roudnická , JMys
Spustit audio