Roy Jacobsen: Setkání, Obrázky. Dvě povídky současného norského spisovatele

22. červenec 2023

Jeden z nejvýraznějších současných norských spisovatelů Roy Jacobsen prý píše proto, aby pochopil ostatní. Jeho postavy se svým způsobem vymykají, jsou to outsideři odlišující se od většiny, se kterou jsou konfrontovány. Jacobsen ale nijak nemoralizuje a nehodnotí, snaží se empaticky podat jejich příběhy. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkuje: Jaroslav Kepka
Překlad: Klára Dvořáková
Režie: Jan Fuchs
Natočeno: 1996

V povídce Setkání je tato „konfrontace“ poklidná a milá, když do rybářovy rutiny vstoupí postava, která na jeho trase mezi prací a přístavem vůbec nedává smysl. A přece si ho student z Ghany prodávající knížky, aby měl na studium, svým nadšením získá. Povídka Obrázky je o novém žákovi, který je „zvláštní jako všichni noví“ – jenže on zůstane zvláštní celou dobu. Nebude to mít snadné.

Jacobsenovy příběhy zachycují drsnou i krásnou stránku severského života. Debutoval sbírkou povídek Život v zajetí (1982), byl dvakrát nominovaný na Cenu Severské rady za literaturu – poprvé za román Vítězové o identitě jedince v postindustriální společnosti blahobytu a podruhé za historický román Mráz. Jeho knihy jsou překládány do mnoha jazyků a román Ostrov v českém překladu Jarky Vrbové byl v roce 2015 nominovaný na cenu Magnesia Litera.

Spustit audio

Související