Rudolf Sloboda: Jaro po dlouhé zimě. Povídka z prostředí protialkoholní léčebny

15. duben 2023

Povídka Jaro po dlouhé zimě (Jar po dlhej zime) byla původně zařazena do povídkové sbírky Dni radosti v roce 1982. Reflektuje Slobodovo těžké životní období, kdy byl poprvé v psychiatrické léčebně v Pezinku na protialkoholickém pobytu. Premiéru poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkuje: Přemysl Rut
Připravil: Dominik Mačas
Překlad: Michal Jareš
Režie: Jakub Doubrava
Premiéra: 15. 4. 2023
Natočeno v plzeňském studiu Českého rozhlasu.

Osmdesátá léta byla pro Rudolfa Slobodu velmi tvůrčím obdobím – začíná si psát deník, jehož rukopisná podoba má ve výsledku přes pět tisíc stran. Publikuje intenzivně romány, sbírky povídek i knihy pro děti, aby se na konci dekády opět vrátil na další léčebný pobyt. Problém léčeného alkoholika ovšem Sloboda chápe jako možnost nového a originálního pohledu na svět a je pro něj dlouhodobě tématem životním – ostatně nálada a typ hrdiny této povídky se vrací v Slobodově románu Stratený raj z roku 1983.

Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.