S rybí šifrou po hrázích rybníků kolem Neratova

Naučná stezka Pernštejnskými rybníky začíná a končí v Neratově. Vede po hrázích nových i starých rybníků a dozvíte se na ní zajímavosti o rybách i rybničním hospodaření. 

Trasa celé stezky měří asi devět kilometrů a vede většinou po nezpevněných cestách. Je na ní umístěno osm zastavení s informačními tabulemi, které návštěvníky upozorní na zajímavá vodní díla různého stáří, ať už hráze z 15. století, nebo rybníky vybudované za první republiky.

Lidé na rybnících a jejich okolí hospodařili od nepaměti. Autoři stezky použili vzpomínky místních pamětníků a umístili je na informační tabule, návštěvníci se tak dozvědí nejen o chovu a lovu ryb, ale například i to, jak se sklízelo rákosí a následně zpracovávalo na rohože.

Romantické zastavení na břehu Rozhrny

U jednoho ze zastavení na pláži u rybníku Rozhrna je vybudované posezení s ohništěm, návštěvníci si během opekání špekáčků můžou přečíst zajímavosti o chovu ryb a posilněni pokračovat na další zastavení. Na louce zvané Karafiátka na ně čeká sestava venkovních cvičících strojů, kde mohou posílit svá těla. V nově vysázené aleji stojí altán a jeden z informačních panelů věnovaný kolektivizaci českého venkova, zobrazený v příběhu místní rodačky paní Šlechtové, zaznamenaný dokumentaristy Paměti národa. 

Posezení s ohništěm u rybníka Rozhrna

Zpříjemněte si cestu šifrovací hrou

Pro hravé návštěvníky naučné stezky připravili její autoři doplňkovou šifrovací hru. Nazvali ji Sumec na suchu a je orientovaná jak jinak než na ryby, rybníky a rybníkářství. Hru tvoří šest úkolů, šifer a logických úloh. Herní okruh má délku necelé čtyři kilometry a dá se zvládnout během dvou hodin. Hru lze hrát v online verzi, nebo si vyzvednout brožurku na prvním stanovišti. Po absolvování trasy a vyluštění celé šifry čeká na konci v truhle u obecního úřadu v Neratově malá odměna.

Autoři naučné stezky Pernštejnskými rybníky, zleva starosta Neratova Jaroslav Půlkrábek, Miroslav Tyč a Hana Svatošová

Naučnou stezku připravila obec Neratov, projekt finančně podpořil Pardubický kraj.

Více na: https://www.neratov-novinsko.cz/pernstejnske-rybniky

autor: KSA
Spustit audio

Související