S Thomasem Sautnerem o jeho románu Dívka na hranici. Medailonek literáta Franze Hedrich

28. červenec 2023

Jako obvykle i letos v létě vám v některých letních vydáních Sousedů přinášíme reprízy zajímavých rozhovorů z uplynulého roku. Dnes to bude interview s rakouským spisovatelem Thomasem Sautnerem, autorem románu Das Mädchen an der Grenz.

Děj knihy se odehrává na rakousko-československé hranici před a kolem roku 1989, kde žije hlavní hrdinka, dcera rakouského pohraničníka.

Jak Thomas Sautner prozradil, on sám se narodil v Gmündu, na rakousko-československé hranici, v době, kdy zde procházela železná opona. Jako dítě slýchal vrtulníky československé armády a štěkot psů československých pohraničníků pronásledujících uprchlíky, kteří chtěli překročit hranice.

Pamatuje si na atmosféru strachu a zvláštní pocit, že tak blízko od demokracie je diktatura. Nejen o tom mluví v našem pořadu.

Druhá část patří výročí týdne, které připomíná literáta Franze Hedricha, rodáka z Písecka. Do dějin vstoupil jednak jako poslanec frankfurtského sněmu v roce 1948, jednak jako muž, který se tajně podílel na románech ve 2. polovině 19. století velmi známého spisovatele Alfreda von Meissner.

autoři: Veronika Kindlová , Richard Šulko
Spustit audio