Sezóna dopadla dobře, med přesto trochu podraží, říká včelař

25. srpen 2023 11:08

Včely medonosné vytváří tak fascinující společenství, že člověk často jen žasne a přemýšlí, jak je možné, že tak malý tvor něco takového vůbec dokáže. Včelstvo pak můžeme pokládat za jeden složitý organismus, do jehož fungování nás nechal nahlédnout zkušený včelař Marcel Gregor.

„Letošní sezóna dopadla docela dobře. Asi po čtyřech, nebo pěti letech máme medu průměrně, nebo i nadprůměrně. Počasí se letos vydařilo, vyhnula se nám dlouhá zima, bylo docela mrazivo, takže včely šetřily se zásobami a vydržely s nimi. Na jaře přišlo pozvolné oteplování a včely se dostaly do příjemného rozvoje,“ vyjmenovává důvody povedené sezóny předseda chrudimských včelařů Marcel Gregor.

Dražší med

I přes slibnou sezónu budou ceny medu vyšší. Důvody jsou jasné, stejně jako u potravinářů, rostou náklady také včelařům. „V cenách medu je i to, že se včelařům poslední roky nedařilo, práce a náklady přesto zůstaly stejné. V současné době včelaři prodávají med kolem 200 korun za sklenici, což odpovídá reálným nákladům i přiměřenému zisku,“ vysvětluje Marcel Gregor.

stáčení medu

Přibývá především mladýchvčelařů, kteří chtějí chovat včelstva u svého domu, ve své vesnici a přispět tím k biologické rovnováze v regionu. „Na druhou stranu je pravda, že Česká republika je asi druhá nejzavčelenější oblast v Evropě. To není úplně dobré z hlediska krmení, nebo léčení,“ říká včelař.

Nový včelařský rok

„Včelařský rok začíná v podletí. Tedy teď, nebo v časném podzimu. Včelař musí zabezpečit, aby včelstva byla především zdravá. Nemohl je léčit v době, kdy byla snůška a vytáčel se med. Ale teď začíná velká část včelařovy práce, to je léčení a starání se o včely, aby do zimy šla opravdu silná a kvalitní včelstva,“ vysvětluje Marcel Gregor. Plno práce teď mají i samotné včely. „Největší starost mají se sháněním vody a se zpracováním medových, nebo cukerných zásob na zimu.“

Co je dlouhověká včela? Proč včelař ťuká na úly a co se v nich děje v zimě? Jak chutná med z města nebo medomeláda? A jak začít včelařit? Poslechněte si celé povídání se včelařem Marcelem Gregorem.

Spustit audio

Související