Sfinx v Holešově se stává továrnou budoucnosti. 160. výročí výroby bonbonů slaví modernizací za více než miliardu

19. říjen 2023 16:42

Továrna Sfinx na výrobu cukrovinek v Holešově prochází velkou modernizací za 1,2 miliardy korun. Rozšiřuje i výrobu a stane se jediným výrobcem bonbonů koncernu Nestlé v Evropě.

Továrna Sfinx v Holešově na Kroměřížsku je známá především výrobou cukrovinek. Největší podíl aktuálně tvoří želatinové bonbóny (56 %), konkrétně medvídci nebo výrobky kyselé nebo cukrované, vyrábí se tu také marshmallow, tvrdé bonbony jako jsou Bon Pari nebo tvrdé plněné bonbony – například Hašlerky, Slávie nebo Klokanky. Celkem tu mají v portfoliu 300 druhů výrobků.

160. výročí od založení slaví holešovská továrna miliardovou investicí zahrnující modernizaci s výrazným rozšířením výroby. Postavila nové výrobní haly s novými technologiemi. Výroba se rozšiřuje o tři nové základní hmoty, ze kterých se bude opět vyrábět celá řada bonbonů.

Se zaváděnými novinkami přibudou i nová pracovní místa. Letos má továrna asi 330 zaměstnanců, v příštím roce plánuje navýšení jejich počtu na 418. 

Díky uskutečněným změnám se holešovská továrna na cukrovinky Sfinx stane jediným výrobcem bonbonů koncernu Nestlé v Evropě, nejbližší podobný závod má koncern v Austrálii.

Sfinx je závod na výrobu cukrovinek sídlící v Holešově. Byl založen v roce 1863 a funguje dodnes. V dnešní době patří pod skupinu Nestlé. Vyrábějí se zde nečokoládové cukrovinky. V současnosti je nejrozšířenější značkou tohoto druhu cukrovinek na českém trhu.
Aktuální produkce závodu Sfinx v Holešově je téměř 16 tun cukrovinek ročně, na konci roku 2024 to by to mělo být 29,5 tun. Kromě Česka a Slovenska je největším odběratelem Spojené království - do Británie putuje 6,5 tuny 16 druhů bonbonů. Dále je to Polsko, Bulharsko, Dubaj, Austrálie, nové trhy se otvírají na Taiwanu, v Singapuru nebo Itálii.

Spustit audio

Související