Situace na Blízkém východě se komplikuje, zdůrazňuje analytik Tureček. Do konfliktu vstupují Spojené státy i Jemen

6. únor 2024

Americký ministr zahraničních věcí Antony Blinken zahájil cestu po Blízkém východě. Chce přispět k uzavření příměří v pásmu Gazy a taky k propuštění izraelských rukojmí stále držených Hamásem. Blinken se současně pokusí uklidnit situaci v regionu.

Čtěte také

„Anthony Blinken jede na Blízký východ především podpořit snahy o ukončení krize s izraelskými rukojmími, ale také jede napjatou situaci, která hrozí další eskalací,“ myslí si bývalý ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček.

Kromě války v Gaze dochází k útokům v Rudém moři i Jordánsku.

„Řetězec událostí, které v posledních měsících sledujeme, ukazuje, že se situace komplikuje. Je tak vidět, jak spolu souvisejí věci zdánlivě nesouvisející,“ říká odborník na Blízký východ Břetislav Tureček v pořadu Ranní Plus.

„Podívejme se, jak malá pozornost se věnovala válce v Jemenu. A najednou, za situace, kdy Húsíové s argumentem, že solidarizují s Palestinci, začali útočit na civilní lodě v Rudém moři, sledujeme, že i jemenská válka může pro nás být důležitá,“ dodává.

Čtěte také

Ke zvyšování napětí dochází i ze strany šíitských milicí. „Írán milice podporuje finančně, nicméně je otázka, jestli sám chce, aby podnikaly útoky. Není v jeho zájmu to dál eskalovat, ale spíš na útoky reaguje mírnými vyjádřeními,“ konstatuje Petříček.

Uklidnění a dohodu chtějí i další státy. „Může to být Saúdská Arábie, která se snaží s Húsíji dosáhnout míru. Právě z toho důvodu se může stát korektivem celé situace, protože ani Írán, ani Saúdská Arábie se nechtějí vracet do situace, kdy eskalace hrozila v daleko větším měřítku,“ domnívá se Tureček.

Slábnoucí americký vliv na Izrael

O dohodu a spolupráci se Saudská Arábie s Izraelem pokoušela ještě před vypuknutím války, částečně na úkor zájmu o Palestince. To se po vypuknutí války muselo změnit.

„Muslimský svět se sjednotil, v tuto chvíli Saúdská Arábie prostě nemůže jednat o míru s Izraelem, když celý arabský svět vidí utrpení statisíců Palestinců. Teprve když Izrael vybruslí z války v Gaze, bude možné mluvit o tom, že Saúdská Arábie naváže na normalizaci,“ odhaduje Tureček.

Čtěte také

Takové řešení ovšem zahrnuje otázku vzniku Palestinského státu, se kterou Izrael nesouhlasí a rozchází se názorově s významnými spojenci. Ke dvoustátnímu řešení by se přikláněly Spojené státy, Saudská Arábie, OSN i Evropská unie.

Vliv na izraelskou politiku je ale slabý. „Američanům se nedaří ovlivňovat Izrael tak, jak si představovali. Slyšeli jsme dokonce o útocích, kde se americký prezident Joe Biden nevybíravě vyjádřil na adresu izraelského premiéra Netanjahua,“ podotýká Tureček.

Čtěte také

Evropská vyjednávací pozice je přitom slabá dlouhodobě. „Evropská unie je v případě Blízkého východu rozdělena v pohledu na to, jakou strategii má zaujmout,“ uzavírá Petříček.

„Proto nehraje tak důležitou roli, jakou by mohla hrát, zejména s ohledem na to, kolik finančních prostředků v podobě humanitární pomoci do regionů ze strany EU směřuje.“

Více podrobností o eskalaci situace na Blízkém východě, cestě Antonyho Blinkena a dohodě se Saúdskou Arábií si můžete poslechnout v záznamu pořadu Ranní Plus, ptá se Lukáš Matoška.

autoři: Lukáš Matoška , esta
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.