Skauti posílají na Ukrajinu speciální zákopové svíčky. Ty dlouho svítí a dokáží i vyhřát místnost

5. únor 2024 11:09

Skauti a skautky z jindřichohradeckého střediska Zlatá Růže vyrobili o víkendu více než sto speciálních svíček pro Ukrajinu. Ty nejen vydrží svítit několik hodin, ale dokáží i vyhřát místnost. Při výpadku elektřiny po ruském útoku na civilní infrastrukturu tak mohou zachránit životy. Zákopové svíčky může zkusit vyrobit každý a pak je donést skautům.

„My tady připravujeme karton,“ říká šestiletá Lucka, která přišla s maminkou pomoct s výrobou svíček. Stříhat karton zvládnou i menší děti. Náročnější práci si rozdělily starší skautky. „Každý dělá něco, já třeba odtrhávám etikety z plechovek,“ popisuje Denisa Effenbergerová.

Další skauti potom očištěné plechovky naplní připraveným kartonem. Ještě předtím ho ale Máša a Terka poskládají jako harmoniku, aby vyplnil celou plechovku. „Karton je tam proto, aby to lépe hořelo. Čím více kartonu, tím méně vosku se může použít,“ vysvětlují.

Andy a Berenika do plechovek lijí rozpuštěný vosk. „Konzervy, které už mají v sobě karton, plníme voskem. Musíme zalít všechno, včetně knotu, aby ta svíčka hořela déle,“ líčí.

„Nejlepší je parafín nebo včelí vosk, protože ten se může zapalovat uvnitř, ale sbíráme i zbylý vosk ze svíček,“ doplňuje zástupkyně vedoucího střediska Zlatá Růže Zuzana Illeová.

Z Třeboňska přijela Veronika Vojáčková s rodinou. Přivezla tři přepravky naplněné hotovými svíčkami. „My jsme vyráběli svíčky už loni, udělali jsme jich s dětmi asi dvě stě, protože jsme chtěli nějak pomoci. Letos už ta podpora není taková, tak jsme si říkali, že se do toho pustíme znovu. Teď jsme přivezli 120 svíček a ještě osmdesát budeme dělat,“ vypráví.

Hotové svíčky mohou lidé ke skautské klubovně v Jindřichově Hradci nosit až do poloviny února. Skauti rozdávají letáčky s návodem na výrobu, veškeré potřebné informace jsou také na webu skaut.cz/svickyproukrajinu.

Spustit audio

Související