Skoro osm tisíc stromků vysázeli lidé v lese u Ševětína na Českobudějovicku během Dne pro obnovu lesa

24. září 2023 10:57

Dobrovolníci po celém Česku pomáhali s obnovou lesů. Malé duby a buky sázeli mimo jiné na mýtinách u Ševětína na Českobudějovicku. Na Den pro obnovu lesa dorazily na místo nedaleko dálnice D3 stovky zájemců.

Jedním z prvních sazečů byl třináctiletý Jan Trnka. „Takhle se tam dá sazenička, zahrne se to hlínou a ušlape. Byl jsem tady už loni a baví mě to,“ popsal.

Dobrovolníkům se sázením pomáhal Rostislav Holub, student lesnické školy v Písku. „Vysázíme tady určitě několik tisíc stromků. Sází se totiž víc, než je zapotřebí, protože nevíte, co všechno odejde. Máme tady duby a buky,“ dodal.

Čtěte také

Akce se u Ševětína na Českobudějovicku konala už poněkolikáté. „Scházíme se tady potřetí, protože tato lokalita je dobře přístupná veřejnosti, ať už vlakem, autobusem, autem nebo i pěšky a na kole. Místo je ideální pro to, aby si tu každý mohl zasadit svůj stromek a pomohl obnově českých lesů,“ řekl Jaroslav Karas z Lesů České republiky.

Cílem je měnit druhovou skladbu ve prospěch přirozených lesů. „Sázíme zejména duby a buky na čtyřech lokalitách, které byly dopředu vytipovány. Některé pochází i z kůrovcových těžeb, vrací se tam optimální dřevina, kterou pro nás není smrk, ale je to listnáč, který následně pomáhá stabilizaci zdravotního stavu lesa,“ vysvětlil Jaroslav Karas.

Celkem lidé během jednoho dne vysázeli u Ševětína skoro osm tisíc stromků. Zároveň si mohli vyzkoušet harvestorový trenažér, navštívit mykologickou poradnu, podívat se na ukázky práce koně v lese a prohlédnout si mobilní laboratoř, kterou na místo přivezli vědci z Akademie věd zabývající se škodlivým hmyzem.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související