Smůla, vražda i požár. Lanovku u Tří křížů v Karlových Varech se nikdy nepodařilo zprovoznit

27. červen 2023

Další díl seriálu o Zapomenutých domech nás zavedl k pozoruhodné stavbě v karlovarských lázeňských lesích pod známou vyhlídkou Tři kříže. Jedná se o torzo nikdy nedokončené lanové dráhy.

Na úbočí karlovarského Tříkřížového vrchu, poblíž jedné z nejznámějších vyhlídek, můžete v lese narazit na pozůstatky tak trochu tajemné stavby. Jde o nedokončenou lanovku, která měla propojit lázeňské centrum a vrch Tři kříže.

Dráha, která měla vést z Vřídelní ulice přes mezistanici na Panoramě až na vrch Tři kříže, se začala stavět v roce 1913. Rok nato ale začala první světová válka, a tak se stavba, jejíž zbytky jsou ve svahu nad ulicí Na Vyhlídce viditelné dodnes, musela na několik dalších let odložit.

Přitom ještě před vypuknutím druhé světové války počítalo tehdejší vedení města nejen s uvedením dráhy do provozu, ale také s výstavbou velkého mezinárodního hotelu. I jeho základy můžete dodnes najít poblíž oblíbené karlovarské vyhlídky Tři kříže.

Podle Lumíra Hubínka, který se historií karlovarských lanovek dlouhá léta zabývá, se během posledních padesáti let několikrát objevila snaha o zprovoznění dráhy. Nikdy ale žádná nebyla úspěšná.

Čtvrtou a nikdy nedokončenou karlovarskou lanovku ale podle něj od samého počátku provází smůla. V šedesátých letech došlo v mezistanici k vraždě jednoho mladistvého chlapce a v devadesátých letech tohoto století zde dokonce uhořel jeden člověk.

autoři: Jana Strejčková , nkr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.