Solidární příspěvek pro domácnosti, které ubytovávají uprchlíky, končí. Peníze na bydlení půjdou z humanitární dávky

1. červenec 2023 14:20

Český stát mění od 1. července podporu uprchlíků z Ukrajiny. Humanitární dávka jim bude sloužit především na náklady spojené s bydlením. Končí tak solidární příspěvek pro domácnosti, které nabídly Ukrajincům své nemovitosti k pronájmu. Kvůli změnám se ale někteří lidé ocitají bez přístřeší a najít bydlení je pro ně velmi náročné.

Rodina Svitlany Petrychenko bydlela v bytě u Českých Budějovic, který poskytla obec. Platili nájemné kolem 13 tisíc korun. Smlouvu jim obec neprodloužila, a tak musí hledat jiné bydlení. Na ubytovně jim ale vyměřili nájemné přes 50 tisíc korun, což si devítičlenná rodina nemůže dovolit.

Kdyby nenašli bydlení, byli rozhodnutí vrátit se na Ukrajinu. V Mykolajivské oblasti, kde žili, ale není bezpečno. S prosbou o pomoc se proto rodina obrátila na Diecézní charitu České Budějovice.

Anonině Svitlynets z poradny pro cizince a migranty se podařilo sehnat dostupnější bydlení. V poslední době se ale několikrát setkala s tím, že se uprchlíci raději rozhodli vrátit na Ukrajinu. „Opravdu máme více rodin, které jedou zpět, ale je problém, že opravdu nemají kam,“ říká.

Čtěte také

Kvůli změnám se Ukrajinci obracejí na charitu čím dál častěji. „Za poslední dva měsíce se u nás minimálně o šedesát procent zvýšil zájem o pomoc při hledání ubytování,“ potvrzuje sociální pracovnice Klára Cvachovcová.

Sehnat bydlení je ale velmi těžké. „Bytů je málo a celkově je v české společnosti ubytování všech cizinců docela problém. Pronajímatelé totiž nemají jistotu dlouhodobého pronájmu, který preferují,“ vysvětluje sociální pracovnice.

Nově bude humanitární dávka obsahovat dvě složky – příspěvek na životní potřeby a započitatelné náklady na bydlení. „Cílem tohoto opatření je podpora především standardního bydlení. Je tedy na místě si ověřit u majitele bytu, ve kterém žadatel žije, jestli byt do evidence skutečně zapsal. Pokud tomu tak není, klient o podporu na náklady na bydlení nepřijde, ale bude dostávat o dvacet procent sníženou částku,“ uvedla pro Český rozhlas už dříve mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Kateřina Beránková.

O humanitární dávku bude možné žádat každý měsíc pouze online prostřednictvím webové aplikace.

Spustit audio

Související