Středoškolské vzdělání a přiznaný starobní důchod. Jediná kritéria studia Univerzity třetího věku

25. červenec 2023

„Tady si musíme přiznat, že propadám. A já se vás ptám, není vhodná chvíle na to, abych sám dobrovolně a se ctí zanechal studia?" „Vyloučeno, nesmysl, v žádném případě." „Tak já jsem vás varoval." Slavný dialog z filmu Marečku, podejte mi pero. Tenkrát šlo o večerní studium a dodělání maturity. Dnešní radioporadna je ale věnována Univerzitě třetího věku.

Naším hostem je Eva Janouchová z Univerzity Hradec Králové. Tak co myslíte, měli by mít vaši studenti Univerzity třetího věku obavy, že nebudou učivo zvládat?
Takové obavy nejsou oprávněné, protože naši studenti běžně studium zvládají. Naopak mohou říci, že sami zvyšují nároky na kvalitu vzdělávání.

Eva Janouchová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Jak vlastně už dlouho funguje Univerzita třetího věku při hradecké univerzitě?
Univerzita třetího věku datuje své počátky v Hradci Králové od roku 1995, zanedlouho tedy oslaví 30 let svého vzniku. A mohu říci, že po celé období své existence zaznamenávala postupný nárůst počtu kurzů, programů, i účastníků. V současnosti nabízíme kolem 25 kurzů a přednáškových cyklů, do kterých se hlásí přibližně 1000 posluchačů v jednom akademickém roce.

Účastníci Univerzity třetího věku mají status posluchačů univerzity a mohou využívat všechny výhody studentů vysoké školy.
Eva Janouchová, Univerzita Hradec Králové

Pro koho je tohle studium určené? A je tam nějaké kritérium pro příjem těchto studentů?
Již název Univerzita třetího věku napovídá, že je to určeno pro každého zájemce seniorského, tzv. Třetího věku. Je to tedy spojeno s přiznáním starobního důchodu a kritériem tam je ukončené středoškolské vzdělání. Přihlásit se mohou i zájemci s přiznaným invalidním důchodem bez omezení věku.

Čtěte také

Účastníci mají status posluchačů univerzity, nejsou však studenty ve smyslu zákona o vysokých školách. Mohu však říci, že i tito posluchači mohou využívat výhody studentů vysoké školy. Je to například volný vstup do univerzitní knihovny, mohou parkovat bezplatně na parkovišti u všech univerzitních budov. A mohou i navštívit nově zrekonstruované moderní univerzitní stravovací zařízení, menzu.

Kdo se k vám hlásí? Máte nějaké studenty rekordmany? V zahraničí je totiž běžné, že i v 90 letech si lidé dodělávají třeba doktoráty.
Mohu říci, že to věkové rozmezí je opravdu velké. Od nějakých 60 let až do více 80 let. A dokonce jsem byla svědek i toho, když jedna účastnice kurzu přinesla osobně svoji přihlášku a na jaře příštího roku oslaví 90 let.

Je pravda, že se hlásí více ženy než muži?
Ano, ve třídě máme více žen, vyplývá to asi i z věkové struktury v tomto věkovém období. A také možná z toho, že ženy se mnohem raději setkávají a povídají si s kamarádkami. A třeba se i rády vzdělávají, ovšem samozřejmě Univerzitu třetího věku navštěvují i muži, často partnerské či manželské páry.

Na Univerzitě třetího věku si mohou zájemci vybrat z pestré nabídky kurzů a přednášek. Tematicky samozřejmě odrážíme zaměření univerzity.
Eva Janouchová, Univerzita Hradec Králové

A dělají se u vás nějaké přijímací zkoušky?
Ne, není se čeho obávat, přijímací zkoušky se nekonají. Jediným kritériem je středoškolské vzdělání a přiznaný starobní důchod. Přijímací zkoušky se na Univerzitě třetího věku nedělají.

Čtěte také

Jaké obory nabídnete pro nadcházející školní rok?
Na naší Univerzitě třetího věku si mohou zájemci vybrat z opravdu pestré nabídky kurzů a přednášek. Tematicky samozřejmě odrážíme zaměření univerzity, jsou to tedy například dějiny umění, psychologie, jazykové kurzy, kurzy o informační technologii, životní styl, výtvarné techniky.

Ráda bych zmínila, že informace k jednotlivým kurzům a k programu zájemci najdou na webu Univerzity Hradec Králové, který je pod organizační jednotkou Pedagogické fakulty v záložce Univerzita třetího věku.

Největší zájem bývá o jazykové kurzy, nabízíme angličtinu všech úrovní. Dále je velký zájem také o dějiny umění. Můžu zmínit i počítačové kurzy, psychologii a pro mě i překvapivé byly ihned obsazeny pohybové aktivity, které zastřešuje Katedra tělesné výchovy a sportu. Mají velmi zajímavou nabídku a už se tam vytvořila zřejmě správná parta účastníků, kteří se hned hlásí.

Čtěte také

Kdo zajišťuje celou výuku?
Na výuce se podílejí zejména akademičtí pracovníci univerzity nebo externí vyučující. Ráda bych poděkovala všem, kteří se podílejí nejen na výuce, ale i na organizaci, což jsou pracovnice Centra celoživotního vzdělávání Pedagogické fakulty a odborný dohled má doc. Iva Jedličková.

Zároveň bych chtěla poděkovat za vstřícnost panu řediteli Muzea východních Čech v Hradci Králové doc. Grulichovi, díky kterému se podařilo navázat spolupráci s Univerzitou třetího věku v příštím akademickém roce. Několik jeho pracovníků si připravilo jednosemestrální kurzy na velmi zajímavá témata, jako jsou třeba naši prezidenti, heraldika, archeologie, vojenské dějiny České republiky, role stálých opevnění ve válečných konfliktech. A výuka těchto kurzů bude probíhat v přednáškové místnosti muzea v objektu Gayerových kasáren.

Jana Kudyvejsová a Eva Janouchová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu o Univerzitě třetího věku s Evou Janouchovou z Univerzity Hradec Králové si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související