Student Střední průmyslové školy Ostrov slaví úspěch na světové úrovni

17. květen 2019 14:00

Finále středoškolské odborné soutěže v čínském Pekingu skončilo velkým úspěchem pro Střední průmyslovou školu v Ostrově. 

Žák 4. ročníku oboru Elektrotechnika Vladimír Veselý v konkurenci středoškoláků z 13 zemí světa získal stříbrnou medaili a navíc o svém zařízení na měření CO2 v místnosti připravil prezentaci na prestižní odborný seminář pro 60 účastníků z řad odborné veřejnosti.

Studenti byli do Číny pozváni na základě spolupráce Českého svazu vědeckotechnických společností (ČSVTS) s čínskou Asociací pro vědu a techniku (BAST), která letos pořádala již 39. ročník soutěže.

„Vladimír Veselý před více než rokem svůj nápad na přístroj, který by měřil množství CO2 v místnosti, prezentoval spolu se svým spolužákem ze třídy Matyášem Hlivákem na soutěži Hackathon pořádané Českými radiokomunikacemi. Nápad se zalíbil, ale bylo třeba dopracovat některé technické finesy. Po poradě s vyučujícími odborných předmětů se pustili do práce a rozhodli se zkusit se zařízením uspět v soutěži Středoškolská odborná činnost. Úsilí se vyplatilo – suverénně postupovali jednotlivými koly až do celostátního finále, kde obsadili krásné druhé místo. Jejich projekt byl na základě doporučení odborné poroty zároveň vybrán do širší nominace na zahraniční soutěže,“ vysvětlil ředitel školy Pavel Žemlička.

Na reprezentaci v zahraničí připravovali studenty členové Alumni Scientiae Bohemicae, bývalí účastníci zahraničních soutěží. „A řekl bych, že dobře, když naše delegace v Pekingu získala hned tři medaile – dvakrát zlato a stříbro. Atmosféra soutěže byla vynikající. Navázali jsme nová přátelství, porovnávali úroveň a nápaditost svých prací s ostatními projekty. Je jen škoda, že nebylo více času na rozhovory s porotci, ale tak to na velkých soutěžích asi bývá,“ uvedl Vladimír Veselý

autor: nkr | zdroj: Krajský úřad Karlovarského kraje
Spustit audio