Udržitelnost, fair trade, pomoc planetě. Za zapojení globálních témat do výuky obdrží Scio škola v Českých Budějovicích titul Světová škola

26. duben 2024 15:29

České Budějovice budou mít první Světovou školu. Stane se jí Scio škola, která završila svou kandidaturu akcí s názvem Láska k planetě Zemi na Piaristickém náměstí. Školáci nabízeli vlastnoručně vyrobené dekorace nebo fair trade dobroty. Titul uděluje organizace Člověk v tísni za zapojení globálních témat do výuky.

Lokální pochoutky a fair trade produkty prodávala u jednoho stánku Marie Kalistová. „Všechno jsme pekli my a kupovali jsme na to lokální nebo fair trade suroviny,“ vysvětlila.

U dalšího stánku byly rukodělné výrobky „Máme tu peněženky z použitých materiálů, třeba jedna je z plakátu, další ze starého gauče a tak,“ ukazoval desetiletý Lukas Novák.

Jeden z organizátorů akce Šimon Hadrava upozornil na speciální placky. „Jsou vyrobené ze zbytků kartonu a jsou tam různé hlášky a ochraně přírody a podobně,“ vysvětlil. Na starosti měl i pokladnu. „Peníze půjdou na další akci, kterou budeme se třídou pořádat. Víme, že abychom si udrželi titul Světová škola, musíme dělat další akce,“ doplnil.

Podle učitelky organizátorské třídy Lucie Kosové se Scio škola na kandidaturu připravovala několik měsíců. „Věnovali jsme se tomu cíli udržitelná spotřeba a výroba během hodin a děti si potom samy zvolily, jak by mohly planetě pomoci. Často jsme měli programy, které se problematice věnovaly, takže jsme třeba probírali, jaký je původ oblečení, jak se vyrábí kakao, odkud je čokoláda,“ popsala.

Čtěte také

Titul Světová škola je podle ní také určitý závazek. „My se tím zavazujeme, že každý rok se budeme věnovat nějakému cíli, který stanovila OSN. Příští rok už to tedy nebude udržitelná spotřeba a výroba, ale nějaký jiný cíl, který si děti samy zvolí. Udělají průzkum, co zajímá zbytek školy, a podle toho zase musíme vymyslet akci, která půjde i za hranice naší školy,“ řekla.

Titul Světová škola uděluje organizace Člověk v tísni. Českobudějovická Scio škola ho obdrží v polovině června na slavnostní akci v Praze.

Na jihu Čech má titul zatím jen obchodní akademie v Táboře a střední škola a jazyková škola ve Volyni. Nejvíc Světových škol je v Praze a na Moravě.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související