Usvědčit řidiče z nepovoleného vjezdu do lesa nebo zloděje z krádeže dřeva bude pro lesní stráž jednodušší

29. listopad 2021 09:41

Lesní stráž bude mít od začátku příštího roku větší pravomoci. Její členové tak budou snáz řešit přestupky a porušení lesního zákona. Jde například o nepovolený vjezd nebo založení černé skládky.

Člen lesní stráže na Písecku Milan Bláha se často setkává s motoristy, kteří vjíždějí do lesa. „Čtyřkolkami a motokrosovými motorkami nám poškozují lesní porosty přímo mezi sazenicemi a způsobují velké škody nejen na lesních cestách, ale zničí i sazenice a poškozují půdní kryt,“ připomíná.

Řidiče čtyřkolky zatím v lese zastavit nemůže. V příštím roce to ale bude jinak. „Lesní stráž může vyžadovat předložení souhlasu vlastníka lesa k některým činnostem. Pokud bude mít podezření, že dochází k porušování lesního zákona, bude moci osobu zadržet,“ vysvětluje Karel Holubář z odboru životního prostředí městského úřadu v Písku.

Čtěte také

Lesní stráž bude moci nově také pořizovat zvukové nebo obrazové záznamy, které se podle Karla Holubáře stanou důležitým důkazem při řešení přestupků i porušení zákona. „Toto nám samozřejmě napomůže například při dopadení zlodějů dříví nebo při zakládání černých skládek v lesích,“ dodává.

Člen lesní stráže Milan Bláha rozšíření pravomocí vítá. „Samozřejmě nám to umožní jednak některé ty návštěvníky na motorových vozidlech zastavit, jednak lépe identifikovat,“ potvrzuje.

I přesto, že budou mít členové lesní stráže od nového roku větší pravomoci, budou závažnější přestupky a porušení lesního zákona řešit i nadále s městskou policií.

Spustit audio

Související