Užíváte léky na ředění krve? Hlaste to lékárníkovi předem

8. srpen 2019

Češi jsou ve spotřebě medikamentů třetí v Evropě. Podle průzkumu Asociace inovativního farmaceutického průmyslu čeští senioři berou v průměru deset léků současně. Navíc lidé často léky chybně kombinují.

Neberete léky na ředění krve? Takovou otázku by měl v lékárně dostat každý, kdo si přijde koupit obyčejný prášek proti bolesti. „Ono to někdy vypadá jako výslech, ale lékárníci mají ze zákona povinnost se ptát, pokud si jdete koupit jakýkoliv lék, který není na předpis. Po krátkém rozhovoru nakonec někdy zjistíme, že potřebujete úplně jiný než ten, pro který jste si přišli,“ usmívá se Ondřej Vlček.

Třeba prášky na ředění krve se s pilulkami na bolest hlavy vůbec nemají rády, protože zvyšují riziko krvácení a to většinou vede k nepříjemným komplikacím. Špatnou kombinaci léků, která může ohrozit zdraví i život, v Česku užívá každý devátý člověk.

Lidé řeší své drobné bolístky pomocí medikamentů, místo toho by se ale měli zamyslet nad svým životním stylem. „Češi nejsou jedinými Evropany, kteří nadmíru užívají léky. Děje se to v podstatě ve všech západoevropských zemích, víc, než v těch na východ od nás. Přitom je to maličkost, zbavit se závislosti na chemii. Stačí si jít ven zaběhat, nebo zacvičit jógu,“ říká s klidnou hlavou lékárník Ondřej Vlček, který sám žádné pilulky nebere. Jen pro zajímavost, v severských zemích se ročně léky proti bolesti předávkuje kolem tisíce lidí.

Poproste vašeho lékaře o revizi léků 

Množství medikamentů, které denně lékárny vydají je neuvěřitelné, někdy však zbytečné. „Počet užívaných léků narůstá a je to samozřejmě dáno tím, že se neustále zpřísňují limity na to, co je ještě být zdravý a co už je být nemocný. Na druhou stranu je lepší léčit více léky v menších dávkách, než velkou dávkou jednoho léku,“ vysvětluje doktor farmacie Ondřej Vlček. Podle lékárníka by v řadě případů neuškodilo, kdyby si lékař u pacienta udělal revizi užívaných medikamentů. Možná by zjistil, že řadu z nich lze redukovat, nebo úplně vysadit.

Co když léky na předpis v lékárně nemají?

Lékárnám dlouhodobě chybí až 120 druhů léků, může za to hlavně jejich vývoz do zahraničí. Lékárníci se vždy snaží s pacientem najít nejvhodnější řešení.

„Jedním z nich je najít náhradní lék stejného složení od jiného výrobce. Pokud není přímo na skladě, objednáme ho u smluvního dodavatele. K vyzvednutí většinou bývá do druhého dne. Pokud lék nelze nahradit jiným, musí se to řešit s lékařem.“

Jak dlouho platí elektronický recept?

Doba dodání léčiv se může protáhnout a v důsledku toho se stane, že platnost e-receptu vyprší. Lékař ji může v nutných případech prodloužit až na jeden rok. Oproti papírovým receptům se nic nemění. Obvyklá doba platnosti e-receptu je 14 dnů. Výjimkou jsou například antibiotika. V jejich případě je doba platnosti 5 dnů. Recepty z pohotovosti platí pouze do druhého dne od jejich vypsání. Pokud lék není dostupný, i lékárníci mohou recept prodloužit až o 14 dní.

Místo u lékaře se můžete objednat na konzultaci u lékárníka. To je podle České lékárnické komory nový trend ve farmaceutické péči.

Jakým způsobem vám může být vystaven, nebo zaslán e-recept a jak s ním zacházet si poslechněte ze záznamu.

autor: Věra Říhová
Spustit audio

Související