V Havířově smí dodávky parkovat jen na vyhrazených plochách. Kapacitně nestačí

7. květen 2024 12:17

Řidiči dodávek v Havířově od května řeší, kde zaparkovat. Radnice jim přes noc určila vyhrazené zóny. Těch je ve městě pět s necelými sedmi desítkami míst. Parkujících dodávek ale napočítali přes tři stovky. A místo na budování nových parkovišť už není kde brát.

Jedna z nových odstavných ploch je v Havířově na nábřeží. Do úzké mezery mezi dodávkami se právě snaží zaparkovat auto jedné z doručovacích služeb. „Tak pojedu asi na normální parkovací místo a budu riskovat pokutu. Je to strašně špatně vyřešené,“ říká pan Ondřej.

Má štěstí, bydlí kousek od odstavné plochy pro dodávky. Jiní řidiči si musí dojít i kilometr nebo dva. „Většina těch aut ráno odjíždí a odpoledne zase přijíždí, tak se nechce člověku ještě někde cestovat pro auto a zpátky,“ dodává.

Na druhém z parkovišť pro dodávky na ulici Letní ještě místa jsou. Dodávek se sem vejde šest, teď tu stojí tři.

Pan Filip taky pracuje pro doručovací službu, dodávku ale nechává ve firmě a jezdí svým osobním. Změny v Havířově vítá. „Zabraňují výjezdu všech aut. Tady parkuje soused s dodávkou a nevidím, jestli můžu jet,“ říká. I on ale vidí hlavní problém v tom, že aut je čím dál víc. Osobních i dodávek.

„Běžná jsou i tři auta na rodinu. Tak to je pak následek toho,“ dodává pan Karel, Filipův soused ze sídliště.

Kdo dřív přijede, parkuje

V brzkém odpoledni projíždím Havířovem a skoro všechna parkovací místa už jsou obsazená. Kdo v práci končí později, ten to bude mít velmi těžké. „Jak se říká, kdo dřív přijede, ten dřív parkuje. Ostatní mají smůlu,“ připouští vedoucí oddělení dopravních systémů havířovské radnice Petr Sobek. „Snažíme se budovat park místa, kde to jde, ale bohužel ten prostor už je vyčerpán,“ dodává.

V Havířově ročně budují desítky až stovky nových parkovacích míst. Zároveň s tím stoupá počet aut, takže parkování není nikdy dost.

Spustit audio

Související