V Karlovarském kraji nadále ubývají lékaři, náhrada za ně není

19. duben 2024 13:35

V Aši na Chebsku skončí v polovině letošního roku další pediatr. A není jediným lékařem, který ukončí svoji praxi v Karlovarském kraji. Sehnat jiného doktora je pro lidi velký problém.

Někteří rodiče pro své děti pediatra nemají. „V podstatě každý den nám do dětských ordinací volají rodiče a shánějí pediatra. Někdo má třeba ještě malou kapacitu volnou, ale těch dětí, které pediatra nemají, je velké množství. Je to problém v celé republice, systém dětské primární péče se začal hroutit,“ uvedla koordinátorka dětských lékařů pro Karlovarský kraj Jana Vyhlídková.

Nedostatek lékařů v Karlovarském kraji trápí taky dospělé. Nemají ho Luby na Chebsku a od 1. května bude chybět i ve Žluticích na Karlovarsku. Obzvlášť náročné je to pro seniory. „Pro ty staré lidi je to opravdu obtížné. Když mají někam cestovat autobusem, musí někde přestoupit, aby se dostali do míst, kde má lékař volnou kapacitu,“ upozornila nezávislá starostka Žlutic Helena Plitzová.

Podle ministerstva zdravotnictví se musí změnit podpora nových lékařů ze strany zdravotních pojišťoven. Ty v současné době platí dohlížející doktoři. Tuto povinnost převezmou pojišťovny a lépe placení by měli být lékaři v těch místech, kde je doktorů nedostatek.

Spustit audio