V Krajinské ulici zmizel pruh pro cyklisty, v Kanovnické má vzniknout pěší zóna

29. říjen 2015

Centrum Českých Budějovic čekají dopravní změny. Už například zmizel pruh pro cyklisty v Krajinské ulici. Dále se mají do ulice U Černé věže vrátit auta a Kanovnická se naopak změní v pěší zónu.

Z Krajinské ulice zmizel pruh pro cyklisty po dohodě českobudějovické Cykloskupiny, která veškerá dopravní řešení v krajském městě projednává. Členy skupiny jsou náměstci primátora, zástupci spolku Cyklobudějovice i Michal Šram z útvaru hlavního architekta.

Všichni se shodli, že pruh pro cyklisty je v Krajinské ulici přebytečný a mohou kvůli němu vznikat nebezpečné situace. Ulice slouží jako pěší zóna, může do ní zajíždět zásobování, jezdí tudy cyklisté. Ti teď nemají jasně vymezený pruh, ale budou si hledat cestu zalidněnou ulicí tak, jak to půjde.

Část ulice U Černé věže byla přes léto pro řidiče uzavřená. Doprava se tam ale vrací. „Důvodem uzavírky mělo být omezení dopravy v centru. Před uzavírkou projíždělo tímto úsekem přes 700 aut, poté zhruba 100 aut denně. Doprava a hluk se ale jen přesunuly do okolních ulic. Nakonec vedení města rozhodlo, že se auta pod věž vrátí,“ zjistil reportér Martin Pokorný.

Českobudějovičtí radní dále rozhodli, že zadají studii, která prověří možnosti vzniku pěší zóny v Kanovnické ulici. Jednalo by se o prodloužení pěší zóny z Lannovy třídy až k náměstí. Zároveň by tak pravděpodobně zaniklo parkoviště u katedrály sv. Mikuláše.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio