V Kyselce se uskutečnilo tradiční Svatováclavské vytrubování

29. září 2023 10:35

Na svátek svatého Václava se lidé scházejí na různých místech. Jedním z nich je lesní kaple nad obcí Kyselka u Karlových Varů, kde se i letos uskutečnilo Svatováclavské vytrubování.

K už tradičním svatováclavským akcím na Karlovarsku patří setkání u lesní kaple nad obcí Kyselka, která je zasvěcená právě svatému Václavovi. Drobná sakrální památka z poloviny 19. století se nachází na Mattoniho stezce mezi Kyselkou a Dubinou a je oblíbeným výletním místem s výhledem na řeku Ohře.

Dlouhá léta chátrala a po její obnově v roce 2008 se tam každý rok na svátek svatého Václava setkávají lidé na Svatováclavském vytrubování - myslivecké akci, kterou pořádají karlovarské Vojenské lesy a statky.

„Za prvé je to tradice, za druhé je to pocta našemu patronovi svatému Hubertovi. Patronovi lovu a honu. My chceme, aby do budoucna pro další generace byla ta myslivecká tradice zachována. Samotné vytrubování vzniklo v rámci dorozumívání při našich mysliveckých akcích,“ uvedl ředitel Vojenských lesů a statků divize Karlovy Vary Vratislav Fugl.

Součástí svatováclavské akce jsou nejen vystoupení trubačských sborů, ale také pasování úspěšných lovců zvěře. „Myslivec složí zkoušky, a když uloví zvěř, můžeme ho pasovat na lovce dané zvěře,“ doplnil Fugl.

autoři: Monika Červená , nkr
Spustit audio