V listopadu má být hotová stavba nového transfúzního oddělení Fakultní nemocnice v Hradci Králové

30. srpen 2020 11:04

Fakultní nemocnice v Hradci Králové dokončuje výstavbu nového transfúzního oddělení. Stará budova je totiž v nevyhovujícím stavu. Areál za zhruba 140 milionů korun by měl být hotový v listopadu.

„Už léta jsme čekali na stavbu nové budovy," říká lékařka transfúzního oddělení ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové Jitka Černohorská.

Čtěte také

Stará budova byla totiž už v nevyhovujícím stavu.
„Nová budova transfúzního oddělení nám přinese nový provoz a nové zázemí pro výrobu transfúzních přípravků podle požadavků Státního ústavu pro kontrolu léčiv na výrobu léčiv. A tím pádem přinese i nové a hezké prostředí pro dárce krve. A bude to proto znamenat i ulehčení práce zaměstnanců transfúzní stanice, protože vše bude v nových a vyhovujících prostorách."

V novém areálu transfúzního oddělení bude pracovat zhruba 60 zaměstnanců.

V listopadu má být hotová stavba nového transfúzního oddělení Fakultní nemocnice v Hradci Králové

Podle stavbyvedoucího Pavla Svobody jsou práce téměř u konce.
„V tuto chvíli práce postupují podle smlouvy o dílo a k tomu vázaných dodatků. Máme hotovou hrubou stavbu a fasádu, jak zateplenou, tak provětrávaný plášť. Uvnitř jsme těsně před dokončením sádrokartonových příček a připravujeme se na montáž a kompletaci vnitřních technologií. A současně přípravu podlahových krytin."

Čtěte také

Nová budova za stovky milionů korun by měla být hotová v listopadu letošního roku.

„Výstavba nového objektu transfúzního oddělení Fakultní nemocnice Hradec Králové bude stát zhruba 140 milionů korun. Je to tak, že dotace ze státního rozpočtu činí asi 70 procent částky a zbytek dofinancuje nemocnice z vlastních zdrojů," dodává mluvčí nemocnice Jakub Sochor.

První dárci by tak do nových prostor transfúzního oddělení ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové mohli přijít na začátku roku 2021.

autoři: Eliška Horáková , baj
Spustit audio

Související