V ovzduší v sousedství Liberty Ostrava znatelně ubylo prachu, ukázala měření

8. leden 2024 07:20

V sousedství ostravské huti Liberty se teď lépe dýchá. Huť totiž nevyrábí. V takzvaném horkém útlumu je několik měsíců pec a teď i koksovna, ostatní provozy stojí. Vzduch se vyčistil od polétavého prachu. Vyplývá to z měření Zdravotního ústavu Ostrava. Zlepšení potvrzují i meteorologové. Svůj podíl na tom ale podle nich má i příznivé počasí a síla větru.

Jde poznat, že je huť v  útlumu? „No, strašně, vždyť se podívejte. Člověk může jít ven, vidí oblohu, nevidí tu kouř. Všechno plus prostě,“ pochvaluje si pan Dominik. Tento pětačtyřicátník bydlí v Ostravě-Radvanicích nad hutí celý život. Venčení psa si prý teď užívá mnohem víc.

O pár ulic dál bydlí s výhledem na huť i pan Tomáš s rodinou. „Když foukal jihovýchodní vítr, tak ta koksovna smrděla. Teď odtamtud necítím nic,“ říká. Podobně jako jeho sousedé, i Tomáš se naučil sledovat směr větru.

Kousek odtud měří znečištění stanice Zdravotního ústavu. Podle Lucie Hellebrandové se útlum Liberty projevil na hodnotách polétavého prachu. „Zhruba od srpna začaly hodnoty klesat a jsou nižší než v předchozích dvou letech. Ale zajímavé je, že když jsme udělali stejné srovnání pro benzo(a)pyren, tak tam ten pokles není vidět. Velmi pravděpodobně to souvisí s tím, že ta huť není vypnutá,“ vysvětluje Hellebrandová.

Čtěte také

Rakovinotvorný benzo(a)pyren produkují koksovny a tu v Liberty utlumují postupně, aby mohli výrobu zase znovu obnovit.

Podle vedoucí oddělení kvality ovzduší Českého hydrometeorologického ústavu Blanky Krejčí byl v roce 2023 vzduch nejen v Radvanicích, ale v celém Česku za dlouhou dobu nejčistší. Vliv ale mělo i teplejší počasí, při kterém nevzniká inverze. „Nejsme schopní v tomto krátkém čase odlišit pokles, který je daný působením větru a rozptylových podmínek od toho, který způsobily emise,“ uvedla Krejčí.

Jak přesně se útlum Liberty projevil, budou meteorologové vědět na jaře. A další neznámou teď je, jestli a kdy se výroba v huti znovu rozjede.

Spustit audio

Související