V Pardubicích přibudou další kameny zmizelých. Celkem jich bude 40

4. září 2023

Na mnoha místech našeho kraje se v průběhu září budou pokládat další Stolpersteine, takzvané kameny zmizelých jako připomínka obětí holokaustu a nacistického režimu.

S umístěním kamenů s mosaznými destičkami a jmény obětí se začne na pěti adresách v Chlumci nad Cidlinou v úterý 5. září v 9 hodin a následovat budou Pardubice. „S pokládáním začneme ve 12 hodin v Pernerově ulici před domem číslo popisné 1868, kde žila rodina Roštejnských. Na každém místě se zdržíme asi půl hodiny. Dalším místem bude Nerudova ulice číslo popisné 894, kde položíme celkem šest kamenů pro členy rodiny Freundovy a nakonec se přesuneme do Teplého ulice před dům 1598, kde před válkou žili Leo a Pavla Fürnbergovi se synem Kurtem“ říká Petr Mücke ze Státního okresního archivu Pardubice.

Autor projektu i potomkové

O den později se slavnostní akty odehrají v Chrudimi a také v Chrasti 7. září dorazí delegace do vysokého Mýta, další den do Holic. Kromě pokládky Stolpersteine v Hlinsku 20. září bude pokaždé přítomen také autor projektu Gunter Demnig a nebo potomci obětí. „Jsme v kontaktu s žijícími příbuznými, nebo potomky těch rodin. V několika případech to bude impuls, aby se sešla širší rodina, která se jinak neschází. V jednom případě přijede syn Kurta Fürnberga pan Ilan Fiala. Sice dorazí sám, ale pravděpodobně to bude mít nejdál, přiletí až z Izraele,“ říká Petr Mücke.

Petr Mücke ze Státního okresního archivu Pardubice

Příběhy některých pardubických rodin připomenou Dny evropského dědictví. „V jejich rámci připravujeme v sobotu 9. září procházku po kamenech zmizelých v centru Pardubic. Začínáme v 10:30 v Machoňově pasáží a projdeme město přes Pernštýnské náměstí k Bubeníkovým sadům. Na každém zastavení přiblížíme zájemcům osudy lidí, kterých se kameny týkají, a při té příležitosti bychom chtěli kameny vyčistit.“

Omezené množství kamenů

„Nadace, která kameny vyrábí je malý, skoro rodinný podnik. I když jsou kameny v současné době velmi populární, stále si drží nějakou výrobní kapacitu, asi 700 měsíčně pro celou Evropu. Stále chtějí stíhat sledovat jednotlivé lidské osudy. Pokud by se pustili do masové výroby, tím by se, jak sami říkají, přiblížili, obrazně řečeno masovému vyvražďování Židů v období nacismu,“ vysvětluje Petr Mücke.

Spustit audio

Související