V Praze startují velikonoční trhy. Lze na nich prodávajícím regulovat ceny? Za organizátory odpovídá Jan Dell

Praha opět ožije velikonočními trhy, které začínají už v sobotu 16. března. Jaké letos budou? O tom mluvil ve studiu Rádia Praha Jan Dell, výkonný ředitel společnosti Taiko, která trhy organizuje. Zároveň byla řeč o letošní sezóně ve Žlutých lázních, které také provozují.

Velikonoční trhy přinesou do centra Prahy jaro a barvy, tradiční sortiment i pokrmy, nebude chybět velikonoční beránek, mazanec, velikonoční polévka, klobásy nebo jarní zelené pivo. Potrvají až do neděle 7. dubna.

„Na Staroměstském náměstí instalujeme 73 stánků a na Václavské náměstí 27 stánků. Letos prvním rokem bude program i na Václavském náměstí, a to od čtvrtka do neděle. Na Staroměstském náměstí je program každý den zhruba od 16 až do 19 hodin,“ popisuje Jan Dell.

Turisticky hojně frekventovaná místa mají vliv i na nabídku, právě návštěvníci v podobě cizinců odlišují pražské trhy od těch ve zbytku republiky. Jan Dell reaguje i na kritiku výše cen, kterou jako provozovatelé ovlivňovat nechtějí.

„Myslím, že regulace tady bylo do roku 1989 dost a ceny úplně regulovat nechceme a nemůžeme, protože to je každého obchodní záležitost. Já jsem letos se svými kolegy objel v první řadě vánoční trhy a kontroloval jsem ceny. Musím říct, že jsme určitě nebyli nejdražší, České Budějovice nebo Brno, tam jsme srovnatelně s cenou.“

Sezóna ve Žlutých lázních

Společnost Taiko je také provozovatelem Žlutých lázní, které zahájí svou 114. sezónu 30. dubna. Po čarodějnické otvíračce se návštěvníci můžou těšit na spoustu dalších akcí.

„Bude tam zajímavý program, ať už hudební, menší i větší koncerty, nebo je to letní kino. Určitě bych pozval na velkou akci Bezpečně u vody, je pořádaná s Policií ČR, hasičským sborem, kde budou ukázky záchrany topících se z Vltavy pomocí vrtulníků, lodí, potápěčů. Pořádáme to už podruhé a ta akce mi připadá naprosto skvělá,“ zve do Žlutých lázní Jan Dell.

Jak vznikl název Žluté lázně? Jak pokračuje stavba Dvoreckého mostu a kde přesně bude na této straně řeky umístěn? A proč se historicky přestali lidé ve Vltavě koupat? Poslechněte si celý rozhovor.

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.