Vandalové poničili část hrobového místa na největším královéhradeckém městském hřbitově v Kuklenách

29. únor 2024 09:50

Největší městský hřbitov v Kuklenách na okraji Hradce Králové se znovu potýká s vandalismem. Tentokrát někdo poničil část jednoho z hrobových míst. A není to jediný problém, který teď správa hřbitova musí řešit. Škod na hřbitově je víc, na místě zjišťovala informace naše reportérka Adéla Kavříková.

Čtěte také

Co přesně se na hřbitově stalo?
Jeden z těch hrobů, které jsou 200 až 300 metrů od vstupu na hřbitov, je viditelně poničený. Boční část hrobky je úplně odtržena a leží vedle na zemi. Hrob je nejblíže k rozcestí, na kterém právě stojím. Podle stop pneumatik, které na místě zaměstnanci hřbitovní správy našli, usoudili, že do hrobu nejspíš někdo najel autem.

Upřesním, že se to stalo v závěru minulého týdne, buď v pátek nebo v sobotu. Té škody si všimli zaměstnanci hřbitova, kteří areál pravidelně kontrolují, aby ochránili majetek a zachovali bezpečí návštěvníků. Vše nahlásili policii, která bude případ řešit jako trestný čin poškození cizí věci. Oprava poničeného hrobu podle odhadu kameníků přesáhne deset tisíc korun.

Kdo smí na hřbitov vjíždět autem?
Do areálu smí vjíždět pouze auta technických služeb nebo pohřební služby. Ostatní se musí se správou hřbitova domluvit, požádat o povolení a zaplatit poplatek. To se ale podle mluvčího technických služeb Patrika Palátky děje jen velmi málo, lidé zkrátka ten zákaz ignorují.

Čtěte také

Na hřbitov se mohou dostat dvěma příjezdovými cestami. U každého vjezdu jsou zákazové značky, u toho prvního je dokonce jedna na každé straně cesty. Ve vjezdu prakticky nic nebrání, není tu žádná závora ani jiná překážka a nejsou tu ani kamery. Viníka se tak proto ve většině případů nepodaří dopadnout.

Je nepovolený vjezd aut jediný problém, kterým se správci hřbitova v Kuklenách aktuálně zabývají?
Bohužel ne. Starosti jim dělají také krádeže vybavení, které je nezbytné pro udržování hřbitova a lidé si ho mohou půjčovat. Správa se proto snaží průběžně všechna košťata, hrábě a další vybavení doplňovat. Vznikají tak náklady až v řádech desítek tisíc korun ročně.

Zaměstnanci mi také potvrdili, že odtud v uplynulých dnech zmizela dokonce i nová popelnice. V období jarních a letních měsíců se pak potýkají třeba s tím, že si lidé domů odnáší i nově vysazené květiny.

Spustit audio

Související