Ve školách finišují přípravy na nový školní rok. Ve středu se žáci po prázdninách vrací do lavic

30. srpen 2021 12:10

V těchto dnech finišují ve školách přípravy na nový školní rok a učitelé dodělávají výzdobu. Jak to teď vypadá na jedné ze základních škol v Hradci Králové aktuálně zjišťovala reportérka Michaela Vančurová. 

Michaelo, kde jsi a jak to tam aktuálně vypadá?

Momentálně jsem na Masarykově základní škole v Hradci Králové. Konkrétně ve třídě, kde už ve středu bude sedět 17 třeťáků. Sem v minulém týdnu nastoupili učitelé, kteří začali dělat výzdobu.

Čtěte také

Takže já mám kolem sebe třeba plakáty se slovními druhy, s abecedou, pak tady vidím i tabulku s násobilkou. Za mnou jsou pověšené herbáře, které děti vyráběly.

A paní učitelka zde také pověsila z papíru udělanou knihovnu, kam si děti budou psát, jaké knihy za školní rok přečetly.

Výzdoba, ať už tříd nebo chodby, i celkový úklid, už jsou tedy téměř u konce, takže zaměstnanci školy čekají na to, až děti nastoupí.

Kolik tedy dětí nastoupí na Masarykovu základní školu v Hradci Králové?

Do nového školního roku by sem mělo nastoupit okolo 280 žáků a z toho do prvních tříd půjde 40 nových dětí.

Čtěte také

Celkově v Hradci Králové nastupuje do základních škol zhruba tisícovka prvňáčků. Finální počet žáků prvních tříd, kteří opravdu usednou do lavic, ale bude prý znám ke konci září, protože se třeba mohli někteří rodiče ještě během prázdnin rozhodnout o odkladu nástupu dítěte do školy.

Jak bude vypadat začátek školního roku z hlediska testování dětí proti koronaviru?

Co týče antigenního testování, tak to na žáky ve školách čeká 1., 6. a 9. září. Výjimku budou mít už zmiňovaní prvňáčci, ti se budou totiž ve škole testovat až 2. září.

Děti, které jsou očkované a nebo prodělaly covid a jsou tedy v ochranné lhůtě, se testovat nemusí. Naopak děti, u kterých rodiče odmítnou testování, budou muset mít i při výuce nasazenou ochranu dýchacích cest, zároveň nebudou moci zpívat a nebo cvičit v tělocvičnách.

Spustit audio

Související