Vědci z Brna budou hledat léky na vzácná onemocnění, získali na to evropský grant 15 milionů eur

8. leden 2024

Bádat, jak pomoci lidem, na jejichž nemoc dosud neexistuje lék, budou vědci v centru CREATIC (Central European Advanced Therapy and Immunology Centre) pod křídly brněnské Masarykovy univerzity. Kromě evropských peněz na to budou moci využít i další podporu ve výši přes půl miliardy korun, která přichází z Operačního programu Jan Amos Komenský.

Čtěte také

Unikátnost projektu spočívá v propojení vědeckého pracoviště s klinikami, kde se lidé se vzácnými onemocněními léčí. Léky totiž budou vyvíjeny přesně na míru konkrétním pacientům. „To jsou typy terapií a léčiv, které se nevyrábí nějakou chemickou syntézou, ale vyvíjí se z buněk konkrétního pacienta. Vy nejdřív potřebujete toho pacienta s danou diagnózou, následně se jeho buňky přetváří tak, aby se třeba vylepšily či změnily jejich vlastnosti, a pak se zase tomu stejnému pacientovi aplikují zpět. Blízkost pacienta je naprosto zásadní,“ vysvětluje ředitelka centra Regina Demlová.

Tým lidí, kteří pracují v centru CREATIC, ale nebude začínat od nuly. Už v minulosti se vědci z Farmakologického ústavu Lékařské fakulty Masarykovy univerzity zaměřil na vývoj léčiv pro vzácná nádorová onemocnění postihující zejména dětské pacienty, a také na diagnózu epidermolysis bullosa, známou jako nemoc motýlích křídel. Navíc budou spolupracovat s podobně zaměřenými pracovišti v zahraničí – například s německým institutem Fraunhofer IZI.

Jak dlouho vývoj takto unikátních léků trvá? A kolik pak stojí terapie pro jednoho pacienta? O tom se dozvíte více v rozhovoru s Reginou Demlovou.

Spustit audio

Související