Vedení Karlových Varů ustálo hlasování o návrhu na odvolání

21. duben 2021 10:00

Opozice požadovala na úterním jednání zastupitelstva odchod vedení Karlových Varů. Důvodem bylo především odvolání ředitelů Kanceláře architektury města (KAM) Petra Kroppa a Karlovarského symfonického orchestru (KSO) Petra Polívky.

Rada města odvolala ředitele KSO Petra Polívku a ředitele KAM Petra Kroppa 23. února. Proti tomuto kroku protestovala opozice i veřejnost v otevřených dopisech a petici. Radní odvolání zdůvodňovali tím, že pro obě městské organizace chtějí najít nové impulsy. Zároveň deklarovali zachování obou příspěvkových organizací, pro které začalo vedení města hledat nové ředitele ve výběrovém řízení.

„Ředitel by neměl splňovat jen odbornou část. Měli by být i lídři, rozumět ekonomice, musí to být manažer. Nepopíráme odbornost obou ředitelů, ale v těch ostatních věcech nesplňovali požadavky, které město má,“ řekla primátorka Andrea Pfeffer Ferklová (ANO). Odmítá také, že by odvolání bylo nečekané. Právě způsob odvolání, kdy o něm rada rozhodla v bodě různé a bez možnosti, aby se ředitelé mohli obhájit, kritizuje opozice i část obyvatel města nebo část odborné veřejnosti.

„Jsou to vysoce kvalifikovaní profesionálové, kteří by tady ani nemuseli být a vy se k nim chováte, jako by byli zločinci,“ poznamenal v úterý opoziční zastupitel Jindřich Čermák (Piráti). „Já vám nevěřím, že chcete posunout město dopředu. Pro mě jste pozbyli poslední zbytky důvěry,“ dodal.

I bývalý ředitel KSO Petr Polívka řekl, že odvolání jeho a ředitele KAM bylo skandální, byť na něj měla rada právo. Může ale podle něj poškodit prestiž orchestru. „Vaši vládu orchestr přežije, ale je otázkou, jak ho to poškodí,“ dodal Polívka.

Primátorka navrhla usnesení, podle kterého město bude garantovat financování KSO podle organizačního řádu, tedy se zachováním 71 úvazků, které odpovídají počtu hudebníků symfonického orchestru. Město chce také jednat s krajem o větší podpoře, než je dosavadních 1,2 až 1,5 milionu korun.

Podle hejtmana Karlovarského kraje a opozičního zastupitele Karlových Varů Petr Kulhánka (za STAN) o tom bude vedení kraje jednat. Jak řekl, podle jeho názoru si KSO svým nadměstským a nadregionálním významem větší podporu zaslouží. Bude ale záležet na možnostech kraje a dohodě v krajské koalici.

autoři: Monika Červená , nkr | zdroje: ČTK , Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio