Velký zájem českých turistů o rezervaci Soos pokračuje. O víkendech tam míří stovky lidí

16. listopad 2020 08:55

Přírodní rezervace Soos nedaleko Františkových Lázní si ani teď v listopadu nemůže na nedostatek návštěvníků stěžovat. O víkendu tam míří několik stovek lidí, aby si unikátní krajinu prohlédli.

Výlety do přírody se staly během koronavirové pandemie oblíbenou víkendovou činností. Zvlášť, když je i teď v listopadu slunečné počasí a teploty dosahují 15 stupňů. Na Chebsku patří k oblíbeným turistickým cílům přírodní rezervace Soos u Františkových Lázní, která je pro návštěvníky otevřená až do konce listopadu.

Čtěte také

Rezervace nabízí unikátní pohled na přírodu z úplně jiného úhlu. Nachází se totiž na aktivních zemských zlomech, kde hluboko pod povrchem stále ještě chladne dávný magmatický krb. Horká žula tam ohřívá plyny, které se derou nahoru. Oblast byla chráněnou rezervací vyhlášena už v roce 1964.

Každý rok ji navštíví přes 50 tisíc návštěvníků a podobné to bude podle správy rezervace i v letošním roce. Přestože, že kvůli protikoronavirovým opatřením začala sezona na jaře zhruba o dva měsíce později. „Bylo méně cizinců, méně škol a zájezdů, ale Češi nás nenechali ve štychu. Dorazili ve velkém počtu a sezonu nám zachránili,“ uvedl správce rezervace Zdeněk Soukup.

Rezervace bude přístupná i mimo otevírací dobu

Od letošního roku je v rezervaci v provozu nové návštěvnické centrum, které nahradilo starou dřevěnou chatu s pokladnou a zázemím pro zaměstnance. U vchodu na naučnou stezku je zároveň nově instalovaný turniket.

„Umožní návštěvníkům navštívit rezervaci i po zavíracích hodinách. Mohou si koupit a bezkontaktně zaplatit ve venkovním kiosku lístek za zlevněnou sazbu a projít se po rezervaci například brzy ráno, nebo při západu slunce,“ dodal Soukup.

autoři: Monika Červená , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio

Související