Vhodné krmení pro ptáky v zimním období

6. listopad 2002
Dobrá rada

Pobyt v přírodě nám celé jaro, léto a podzim zpříjemňovali ptáci. Nejenom svým zpěvem, ale i chytáním obtížného hmyzu a škůdců. Na zástupce ptačí říše bychom neměli zapomenout ani v zimě. Náladu v zimní šedi a plískanicích zcela určitě zpříjemní pohled na krmítka plná hodujících opeřenců a také pocit, že jsme pro ně něco udělali.

Teď je ještě poslední šance nasbírat v přírodě pro ptáky nasbírat a nasušit jejich přirozenou stravu. Na šípkových keřích jsou zbytky plodů, najdou se jeřabiny a trnky. Ptáci mají rádi i semena trav, bodláků.

Makoň: Mohou to být i nejrůznější březová, habrová semínka, vše co ptáci v přírodě seženou.

Radí Karel Makoň z Dobrovolného ekologického spolku ochránců ptactva v Plzni. Přírodní strava je pro ptáky velice důležitá.

Makoň: Ptáci a jiná zvířata nejsou odpadkové koše, popelnice, takže není dobré je krmit nejrůznějšími zbytky z kuchyně, plesnivými potravinami, soleným, kořeněným, přepáleným jídlem a podobně. Měli bychom se snažit, aby strava byla přírodní, vyvážená, rozumná.

Nyní se vyplatí koupit klasickou ptačí stravu - semena slunečnice.

Makoň: Zásoba se nám hodí, v zimě nemusí být k dostání, prodejci zvyšují ceny.

Slunečnicové menu pro ptáky je možné zpestřit sušenými šípky, trnkami, lněným semínkem a nejrůznějšími jádry. Jsou i další možnosti.

Makoň: Plevy, tříděné zbytky z obilí, nejrůznější semínka propadaná pod senem, která ptákům velmi vyhovují.

Sýkorky mají rády lůj, ale je špatně k dostání, může pomoci váš řezník. Zavděčíte se syrovým sádlem i rostlinnými tuky.

autor: Jiří Šobr
Spustit audio

Více z pořadu