Vláda schválila plán restrukturalizace, pomůže také Karlovarskému kraji

20. červen 2019 08:30

Vláda schválila 16 nových programů, které pomůžou třem uhelným regionů v republice - Karlovarskému, Ústeckému a Moravskoslezskému kraji. Plán zahrnuje přehled všech klíčových oblastí, ve kterých potřebují tyto regiony pomoc od státu.

Všechny tři kraje v poslední době pracovaly pod vedením Národního výkonného týmu programu RE:START na aktualizaci Souhrnného akčního plánu Strategie restrukturalizace na období 2019 - 2020.

Uhelná platforma má Karlovarský kraj připravit na konec těžby

Jednou tu třeba bude jezero

V Karlovarském kraji začala pracovat takzvaná uhelná platforma. Odborné skupiny mají připravit kraj na budoucí útlum těžby uhlí a přeměnu hospodářství uhelného regionu. Podle hejtmanky Jany Mračkové Vildumetzové by podobná skupina měla vzniknout i na úrovni vlády.

Jednalo se už o třetí aktualizaci tohoto plánu a na základě ní vzniklo 16 nových programů. Vláda je teď schválila, takže strukturálně postižené kraje můžou díky nim získat peníze na své strategické a podpůrné projekty. Můžou z nich zaplatit výzkum a vývoj, vzdělávání, podnikání, financovat bytovou politiku nebo dopravní infrastrukturu.

Karlovarský kraj chce podle hejtmanky Jany Mračkové Vildumetzové peníze použít například na vybudování univerzitní infrastruktury, zvýšení kvality bydlení a bytové politiky, na rekonstrukci budovy Střední uměleckoprůmyslové školy v Karlových Varech, výstavbu nového pracoviště odborného výcviku Střední školy živnostenské v Sokolově nebo rekonstrukci objektu Integrované střední školy v Chebu. V plánu má kraj také vybudovat společné operační středisko složek Integrovaného záchranného systému a mezi podpůrnými projekty jsou i plány na rozvoj karlovarského letiště, sociální služby nebo modernizaci přístrojů v nemocnicích.

Podle ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové se podařilo pro strukturálně postižené kraje zajistit přesunutí šesti miliard korun z nevyužitých prostředků fondů Evropské unie. Tyto peníze půjdou například na snížení emisí v dopravě nebo na modernizaci základních škol.

autoři: Monika Červená , nkr | zdroje: Český rozhlas Karlovy Vary , Krajský úřad Karlovarského kraje
Spustit audio

Související