Vratislav Kadlec: Hranice lesa

16. duben 2020

Ivan Řezáč a Petr Lněnička čtou z prozaického debutu Vratislava Kadlece, který v závěru roku 2019 vydalo nakladatelství Argo. Kniha Hranice lesa patří bezpochyby k těm nejzajímavějším vstupům na literární scénu současné doby a byla nominována na cenu Magnesia Litera. Premiéru poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkují: Ivan Řezáč, Petr Lněnička
Připravil: Dominik Mačas
Režie: Lukáš Hlavica
Premiéra: 14. 4. 2020
Natočeno: v roce 2020

Vratislav Kadlec (1981) je absolventem Literární akademie Josefa Škvoreckého. Překládá z angličtiny a několik let byl šéfredaktorem měsíčníku pro světovou literaturu Plav. V roce 2016 získal za překlad knížky Williama Suttcliffa Cirkus zlodějů a tombola zkázy Zlatou stuhu, cenu pro tvůrce nejlepších knih pro děti a mládež vydaných v českém jazyce. Už v roce 2011 o sobě ale dal vědět i jako prozaik. V knižním souboru Tajemství stržené masky se tehdy objevila jeho povídka Vedlejší příznaky. V elektronické knize Vzorník 2013 pak uveřejnil povídku O Zlatohlávkovi, co špatně spal. Obě pak zařadil i do svého debutu.

Vratislav Kadlec

V prózách ze souboru Hranice lesa „jako by se potkával Karel Michal a jeho Bubáci pro všední den s texty Jorgeho Luise Borgese,“ říká text na obálce knihy. A skutečně, čtenáře nečeká nic očekávaného.

Povídka Hranice lesa, která dala celému souboru název, vypráví příběh muže, který nesnášel nezavřené dveře. Osmdesátiletý spisovatele Jiří Buřeň na nemocniční posteli rekapituluje svůj život a jeho bolestné milníky – lásky, manželství a nedopsaný velký román.

Porozumět sám sobě a svým myšlenkám a přes ně i nastalé krizi v partnerském vztahu. O to se snaží muž v povídce Rubikon a hovězí – opustil svou plačící ženu, nasedl do auta a odjel. Kdesi v mlze na úzké cestě mezi pastvinami překročil Rubikon a přijíždí k rodinnému agropenzionu…

Povídky O Zlatohlávkovi, co špatně spal a Květina spojuje autorův smysl pro humor a ironii i absurdní příběh. Ministerskému úředníkovi Zlatohlávkovi ukradne v noci straka jméno. Půvabnou Alžbetu zase čeká rande s kolegou, na které jen tak nezapomene.

Ke koupi na Radioteka.cz

Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.