Výměna letních pneumatik za zimní

17. říjen 2002
Dobrá rada

Je doba podzimu a také doba přezouvání nejenom bot, ale i pneumatik na zimu. Pokud dodržujete pravidla bezpečné a ohleduplné jízdy, máte zimní pneumatiky už připravené v garáži nebo ve sklepě. Než je na vůz namontujete, poslechněte si také námi získané názory.

Přezout vůz z letních do zimních pneumatik a okamžitě vyjet na silnici se nevyplácí. Pokud máte zimní pneumatiky na samostatných discích, i když vzhledově vypadají v pořádku, nechte je zkontrolovat v odborném pneuservisu.

Červenka: Předejdete třeba tomu, že po zjištěné závadě musíte provozovnu navštívit stejně. Může dojít k úniku tlaku a po nějakém čase může se stát pneumatika nevyváženou.

Radí Martin Červenka, zástupce pro velkoobchodní prodej jednoho z plzeňských pneuservisů. Pokud na zimu měníte jenom vlastní pneumatiky, uvědomte si, kolik let budete se stávajícím autem ještě jezdit a jestli se vám nevyplatí mít ke všem pneumatikám samostatné disky. Nestojí mnoho a za několik let se vynaložená částka vrátí v úspoře času a placení za zbytečné přezouvání pneumatik. Dávno neplatí, že v zimě se nedoporučuje mít zimní pneumatiky obuté na hliníkových elektronových discích.

Červenka: Firmy, které se nyní zabývají výrobou hliníkových disků je ošetřují tak, aby sůl a ostatní chemikálie neměly vliv na jejich stav. Jsou ale více choulostivé na různé nárazy, třeba o obrubník, plechové se lépe rovnají.

Obyčejné ocelové disky se vyplatí ošetřit před zimou také.

Červenka: Pokud někde koroduje, ošetříme ho lakem, barvou, je možné je nechat upravit pískem.

Pokud nevyužijete úschovy letních pneumatik v servisu, dbejte na řádné uskladnění.

Červenka: Řádně je očistit, osušit a uskladnit na teplém místě. Buď na sebe a po nějaké době přeskládat, aby se neproležely. Pokud máme doma vhodnou polici, postavíme je vedle sebe a také někdy s nimi otočíme.

Komplety pneumatik s diskem řádně očistěte, nahustěte na správný tlak a naskládejte do komínku.

autor: Jiří Šobr
Spustit audio

Více z pořadu