Výstava radiopřijímačů v krajské knihovně vrací návštěvníky do minulosti

15. březen 2023 09:25

Jak jsme poslouchali rádio – tak se jmenuje výstava rozhlasových přijímačů u příležitosti 100. výročí zahájení rozhlasového vysílání. Připravil ji Český rozhlas Karlovy Vary. Historické, ale i nejmodernější rozhlasové přijímače si mohou zájemci prohlédnout v hale krajské knihovny v Karlových Varech.

„Většina historických radiopřijímačů je zapůjčena ze Západočeského muzea v Plzni. Některé přinesli i fandové, kteří je dosud mají doma,“ informovala specialistka komunikace Českého rozhlasu Karlovy Vary, Eva Jandáková. 

Návštěvníci mohou na výstavě obdivovat například legendární přijímač Tesla Romance z roku 1948. Jak uvádí web Radiohistorie, představoval druhou generaci takzvaného národního přijímače, který měl ve své době poskytnout velkému počtu posluchačů kvalitní a dobře vybavené rádio.

Přístroj s názvem Romance se tak vyráběl souběžně ve třech závodech Tesla: v Přelouči, v Pardubicích a v Bratislavě a prodával se za cenu 4 650 Kčs. Do standardní výbavy patří kromě magického oka i vstup pro gramofonovou přenosku a výstup pro nízkoohmový externí reproduktor.

Na výstavě najdou příchozí i přístroje z 80. let a nejnovější aparáty s příjmem DAB+, který zajišťuje čistý digitální zvuk, některé pak díky displeji i informace o stanicích, obraz z kamery ve studiu, mapy počasí a další informace.

Výstava v krajské knihovně v Karlových Varech potrvá do 29. března. 

autoři: Josef Šorfa , nkr
Spustit audio