Z jarních květin „pokojovku“ neuděláte

18. duben 2015

S příchodem jara a na Velikonoce jsme si jako dekoraci do bytu pořídili jarní květiny v kořenáčích nebo ozdobných nádobách. Obvykle se jednalo o narcisy, tulipány, hyacinty, petrklíče, macešky, modřence, malé gerbery, ale např. také bylinky, které jsou stále více žádané. Co s nimi po Velikonocích?

Pokud jsme si domov vyzdobili nízkými formami gerber, pak snad jen ty si můžeme nechat jako pokojovou rostlinu – po skončení topné sezóny je umístíme na parapet, chtějí slunce, střední zálivku a v pokojové teplotě vydrží po celý rok, na jaře je přihnojíme. Podobné je to s bylinkami. Jinak není žádnou novinkou, že dalším jmenovaným rostlinám se v bytě dařit nebude, potřebují na vzduch, nejlépe na zahradu.

Narcisy

Odkvetlé narcisky vysazujeme na zahradu, na skalku, můžeme i do trávníku, potřebují slunné stanoviště, snesou i sušší půdu, nejsou náročné na vláhu. Necháváme je několik let v zemi na stejném místě, nepřesazujeme.

Tulipány

Když nám odkvetou tulipány, zežloutnou jim listy a zatáhnou cibule, vyjmeme je ze země, zabalíme do novin a uložíme na suchém místě ve sklepě nebo chladnější místnosti, v září zasadíme na zahradě do země, příští rok nám opět vykvetou. Tulipány a některé další cibuloviny po odkvětu ze země vyndaváme každoročně, pokud by v ní zůstaly několik let, cibule by byly horší kvality a zatáhly by se příliš hluboko. Když je vyjmeme a necháme odpočinout, odmění se nám v dalším roce velkými pěknými květy.

Tulipány

Hyacinty

Stejně jako tulipány i odkvetlé hyacinty zatáhnou cibule, zežloutnou jim listy. Také je uložíme na suché místo ve sklepě a v září je vysadíme na zahradu. Můžeme i do skleníku, tím je přirychlíme a brzy na jaře se můžeme radovat z jejich květů. Hyacint může v zemi zůstat i dva roky, nicméně když ho vyndáme každoročně v červnu a vysadíme zase v září, zlobit se na nás nebude.

Jste bez zahrady?

Kdo nevlastní zahradu a je mu líto cibuloviny vyhodit, může vyzkoušet narcisy, tulipány i hyacinty uchovat do příštího roku – v chladné místnosti, zabalené v novinách. V období kolem Vánoc zasadit do čerstvé zeminy – do kořenáče nebo truhlíku – a začít pomalu zalévat, v březnu by měly vykvést.

Narcisy

Hyacinty se hodí jako dekorace i na Vánoce, krásně provoní byt. Pro takový případ je můžeme nechat i v zemině na suchém, chladném místě. Koncem října začneme lehce zalévat. Když pustí listy a objeví se malý květ, zeminu odstraníme, kořeny omyjeme vodou. Hyacint vložíme do sklenice nebo vázy s vodou, příp. ozdobným pískem – v teple domova nám do 10 dnů vykvete a radost nám bude dělat asi 2 týdny. Musíme dbát na to, aby kořeny byly dobře očištěné od země a pouze ony byly ve vodě, kdyby ve vodě stála i cibule, shnila by.

Petrklíče

V pokojové teplotě petrklíče brzy ztrácejí barvu, takže od začátku, i když je máme k dekorativním účelům, potřebují chladnější místnost. Prakticky kdykoli je pak můžeme vysadit na zahradu, nemají žádné zvláštní nároky. Po přesazení z plastového obalu na zahrádku jim déle trvá, než zakoření, během této doby je zejména v době sucha každé 3 dny zalít.

Petrklíč

Macešky

Vděčnými a nenáročnými květinami jsou macešky, po Velikonocích je můžeme vysadit kamkoli včetně truhlíků venku za oknem, snesou kyselejší i neutrální zem, záhony i truhlíky nám budou zdobit nejméně do července.

Modřence

Ani modřence nepotřebují žádnou zvláštní péči, na květinové zahrádce je můžeme mít i několik let, aniž bychom si jich všímali. Zhruba po 5 letech vytvoří hustý trávníkový porost, potom je vyndáme ze země, roztřídíme cibulky a ty větší zpátky zasadíme. Modřence jsou vhodné i jako řezaná květina do dekorací, používají se na stolní dekorace i do věnců.

Bylinky

Z bylinek nám jarní výzdobu zajistil nejčastěji rozmarýn s tymiánem. Bylinky budou rády za přesazení na zahradu, ale líbit se jim bude i v truhlících na venkovním, po skončení topné sezóny i na vnitřním parapetu oken, pokud budeme často větrat, aby měly přísun čerstvého vzduchu. Patří na jižní slunnou stranu, truhlík by neměl vyschnout, o dostatek vláhy se jim musíme starat především v letních horkách. Pětkrát během sezóny je přihnojíme speciálním hnojivem na bylinky.

Bylinky
Spustit audio