Začala demolice nejstarší budovy Univerzity Tomáše Bati, Fakulta technologická v centru Zlína do léta zmizí

12. duben 2023 14:24

Dělníci vyklízejí a rozebírají nejstarší univerzitní budovu ve Zlíně. Na místě bývalé Fakulty technologické postaví Univerzita Tomáše Bati nový objekt za více než půl miliardy korun.

Dělníci začali rozebírat budovu Fakulty technologické Univerzity Tomáše Bati v centru Zlína. Budova, kde Fakulta technologická sídlí, pochází z roku 1932 a je nutné ji zbourat kvůli havarijnímu stavu.

Zatím se na demolici připravují vnitřní prostory. Přibližně měsíc až pět týdnů pak bude trvat, než podle speciálně technologického postupu zhotovitel demolice provede odstranění střešního pláště, který v jednom ze souvrství obsahuje azbest. Demolice budovy těžkou technikou bude proběhne v červnu.

Na stejném místě nedaleko autobusového nádraží vznikne do září 2026 nové moderní centrum vysokoškolské výuky. Jeho výstavba začne na jaře 2024. Vizualizaci této budovy najdete na stránkách Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně ZDE.

Demolice bude stát 26 milionů korun bez DPH, výstavba nové budovy vyjde přibližně na 566 milionů korun. Z toho 441 milionů pokryjí dotace, zbytek zaplatí univerzita z vlastních zdrojů.

Se stavebníky i zástupci školy mluvil redaktor Českého rozhlasu Zlín Roman Verner.

Spustit audio

Související