Žáci odborného učiliště trutnovské lesnické akademie mají nového kolegu. Je jím statný tažný kůň

21. únor 2024 10:40

V řadách odborného učiliště trutnovské lesnické akademie ve Svobodě nad Úpou se objevil nový člen. Nejde ale o žáka ani o učitele. Je jím statný tažný kůň, "českomoravský belgik". Jmenuje se Mesina a momentálně jsou s ním studenti v terénu na praxi. Byla se tam za nimi podívat i reportérka Kateřina Kohoutová.

Právě jsem na školním polesí v Trutnově u České lesnické akademie. Už ráno sem dorazila zhruba dvacítka studentů 2. ročníku odborného učiliště ve Svobodě nad Úpou. Chlapci s motorovými pilami zrovna likvidují takzvané kůrovčáky, tedy stromy napadené kůrovcem, které je zapotřebí odstranit.

Čtěte také

Dnešek je ale trošku jiný v tom, že tady nemají k dispozici těžkou techniku, nýbrž čtyřnohého pomocníka. Kobyla Mesina už má za sebou přivázány nějaké klády a odstraňuje je z poměrně těžkého terénu.

Je tu se mnou i zástupce ředitele školy Roman Štěpánek, který se přijel na práci studentů podívat. Proč si tedy lesnická akademie pořídila koníka? „Živého koníka jsme pořídili z toho důvodu, že se vracíme zpátky je kořenům lesnictví. Také pracujeme v horských podmínkách, kde je velice složitý a členitý terén. Těžká technika se nám do kopců nedostane.“

„Proto využíváme pomoc živého koníka. Nezůstane po něm v lese žádná spoušť, má nejšetrnější přístup k přírodě, vysvětluje Roman Štěpánek.

Jaká byla reakce studentů, když se objevil mezi nimi? A ještě nám prozraďte, koník zřejmě asi přímo ve škole nezůstává, tak kde má svůj prozatímní domov?

„Reakce žáků byla velice příznivá. Musíme říci, že máme nyní i dámskou část našeho učebního oboru, studentky tedy byly z koně velice překvapené, ale spokojené. O koníčka se nám stará jeden učitel, které ho má ustájeného u sebe doma. Protože kůň potřebuje doslova 24 hodin každý den určitou péči. Tak on nám jej domova vždy na odborný výcvik přiveze.

Čtěte také

Ovšem prý brzy také najde koník alespoň částečný svůj domov i ve škole. „Ve škole plánujeme takové krátkodobé ustájení, aby si mohl také pan učitel trochu odpočinout. Můžeme jej také svěřit na kratší procházky i žákům, doplňuje Roman Štěpánek.

Mají žáci z koně respekt? Tohle se asi přeci jen doma natrénovat nedá.
Tak respekt z koně mají nejen samotní žáci, ale i já. S některými studenty jsem hovořila a oni byli na jednu stranu velmi mile překvapeni a uvítali, že mohou koně používat při praktické výuce. Uvidí, jak se dříve práce dělala a koně právě využijí v hůře přístupném terénu.

Ovšem respekt z velkého živého zvířete je na místě. Jak je ale vidět, tak svého pána poslouchá na slovo. Je to jistě také pro studenty zpestření jejich praxe a kůň samozřejmě na svahu odvede spoustu užitečné práce.

Spustit audio

Související