Zemědělci vyjedou na hraniční přechod v Pomezí, podpoří je i farmáři z Bavorska

21. únor 2024 14:35

Do zemědělských protestů 22. února se zapojí i farmáři z Karlovarského kraje. Hlavním dějištěm se stane hraniční přechod v Pomezí na Chebsku. Pořadatelem je tentokrát Agrární komora. Nemělo by se jednat o blokádu přechodu tak, jak ji před nedávnem organizovali němečtí farmáři.

Zemědělci se sejdou na dvoře společnosti Zephyr v Klesti na Chebsku už kolem 9 hodiny ráno. O hodinu později se vydají směrem na Pomezí, informovala Dana Hrudníková z Agrární komory Karlovarského kraje.

Podle ní ale nepůjde o blokádu přechodu tak, jak ji před nedávnem zorganizovali němečtí farmáři. Z Klesti pojedou na Pomezí, kde se kolona traktorů otočí a bude pokračovat směrem na Cheb. Přidat by se k českým zemědělcům měli také statkáři z Bavorska.

„Bude to pomalá, informativní jízda zemědělských strojů, které mají oprávnění jezdit po komunikaci. Budou se pohybovat v koloně od Chebu na Pomezí a zpátky v čase od 10:00 do 12:00,“ potvrdil Jiří Vacek, člen představenstva Regionální agrární komory kraje Karlovy Vary a jednatel zemědělské společnosti ZEPHYR.

Na Karlovarsku budou protesty symbolické

K protestní akci se chtějí připojit i zemědělci na Karlovarsku a s několika kusy zemědělské techniky zítra dopoledne projet silnici mezi Karlovými Vary a Ostrovem. Nejviditelnější formou bude transparent, který vyvěsí na mostě přes silnici I/13 u Nejdy.

Cíle protestujících českých zemědělců jsou stále stejné. Akce jsou mířené proti české vládě a českému ministerstvu zemědělství. Nejvíce farmářům vadí rušené národní dotace, nárůst daně z nemovitosti u zemědělské půdy a omezení výměry jedné plodiny. Zatímco v Evropské unii v tomto ohledu žádná omezení neplatí, v České republice je možné jednou plodinou osít maximálně 30 hektarů.

autoři: Monika Červená , nkr
Spustit audio