Zhruba 500 ukrajinských uprchlíků našlo zaměstnání v Písku, pracují hlavně v průmyslové zóně

1. červen 2022 08:43

Více než 500 nových pracovníků získal díky uprchlické krizi Písek. Město krátce po příchodu prvních běženců oslovilo místní podniky, se kterými uspořádalo burzu práce pro Ukrajince. Snažilo se ale zároveň zajistit uprchlíkům podmínky, aby mohli co nejdřív nastoupit do zaměstnání.

Sedmačtyřicetiletá Nataša z Žitomiru pracuje v písecké restauraci Kozlovna U Plechandy se svojí dvacetiletou dcerou Aleksandrou už dva měsíce. Nataše je prodavačka a její dcera vysokoškolská studentka. I když s prací v restauraci nemají zkušenosti, jsou za ni vděčné.

„Pan Zdeněk je dobrý člověk,“ říká o svém šéfovi Nataša. „K nám Ukrajincům se chová moc dobře. České republice jsme za všechno hodně vděčné. Dostaly jsme oblečení, boty, další materiální pomoc. Chci pracovat, abych si vydělala na byt, jídlo, dceři na studia. Nechápu, že někteří uprchlíci pracovat nechtějí, že si vybírají, co je pro ně lepší. Měli by se radovat z toho, co tady dostanou, a dělat to, co můžou,“ dodává.

Píseckou restaurací Kozlovna prošlo v průběhu uprchlické krize dvacet běženců. Kromě Nataši a Aleksandry tam pracují další čtyři Ukrajinci. Majitel Zdeněk Lískovec uvítal, že před sezónou získal nové brigádníky, kterých je nedostatek.

Čtěte také

„Personální kapacity jsem řešil před sezónou jako každý rok. Stejně jako u nás je to i u nich – ne všichni lidi byli ochotní pracovat a dělat práci, která se třeba lišila od jejich původního vzdělání. Naštěstí se ale našli lidé, kteří neměli problém přizpůsobit se situaci. Rád bych je udržel, protože za tu dobu se vyprofilovali na fakt dobré pracovníky,“ popisuje.

Málo zaměstnanců mají také písecké podniky v průmyslové zóně. Právě tady našla práci většina z pěti set běženců. Další jsou zaměstnaní ve službách a také ve školství.

Město se snažilo vytvořit podmínky, které by jejich zaměstnávání usnadnilo. „Udělali jsme dvě velká sezení, kde jsme propojovali zaměstnavatele a potenciální zaměstnance. Šli jsme tomu naproti i tím, že jsme umožňovali velmi rychle umisťovat děti do školek a škol, to znamená, že matky mohly do práce. Někteří zaměstnavatelé vycházeli vstříc i pracovní dobou, máme pravidelné kurzy českého jazyka,“ uvádí místostarosta Ondřej Veselý.

Podle informací Úřadu práce našly zaměstnání v Jihočeském kraji zhruba tři tisíce zaregistrovaných ukrajinských uprchlíků. Jejich počet se ale neustále mění, protože někteří už odjeli domů a další teprve do Čech přijíždějí.

Spustit audio

Související