Zloději kradou všechno. Máme tipy, jak zabezpečit dům před dovolenou

28. červenec 2020

Je čas dovolených, řada lidí odjíždí do zahraničí, na chaty a chalupy a zlodějům začínají žně. Existuje ale celá řada způsobů jak se nevítané návštěvě v době vaší nepřítomnosti vyhnout, nebo ji alespoň lupičům co nejvíc ztížit.

Oproti loňskému roku jsme na tom co do počtu trestných činů o mnoho lépe. „Krádeží vloupáním do víkendových chat, rodinných domů a bytů jsme letos od začátku roku do konce června zaregistrovali 59 se škodou přesahující tři milióny. Za stejné období vloni jsme měli 76 případů se škodou téměř tří miliónů,“ říká koordinátor prevence Policie české republiky Jiří Tesař.

Loupež za bílého dne

Překvapivé je, že převážná většina zlodějů loupí během dne: „Co se týká bytových domů, tak nejčastější místa, kudy se pachatelé vkrádají, jsou balkony, balkonové dveře, terasy a vstupní dveře. Když se zaměřím na chaty a chalupy, zde převažují okna. Ale mohou to být i garážové dveře, vchody do sklepa, na půdu, nebo i světlík a vikýř. U rodinných domů bývají nejčastější cestou okna do zahrady a balkonové dveře umístěné v zadní části domu.“

Základem účinné ochrany majetku jsou kvalitní vstupní dveře. „U výběru je dobré se zaměřit na odolnost proti násilnému vniknutí. Co se týká materiálu, tak zde bych doporučil kvalifikované odborníky,“ radí Jiří Tesař.

02402971.jpeg

Nejčastějším místem, kudy se zloději dostávají do objektů, jsou okna. Způsobů, jak je zabezpečit je celá řada. „Ideální je kombinovat několik bezpečnostních prvků. Mezi účinná opatření patří bezpečnostní kliky, bezpečnostní sklo, venkovní mříže, ale třeba i rolety a žaluzie. Doporučil bych také dobrý a velmi využívaný prvek za přijatelnou cenu a tím je bezpečnostní fólie. Přes tuto folii je velmi obtížné udělat do skla díru, je to mnohdy náročnější, než třeba přepilovat mříže.“

Elektronická ochrana

Velmi účinnou pomoc představuje kamerový systém. „Už jen pouhá přítomnost může odradit pachatele od spáchání krádeže. Zde bych upozornil, že je nutné dbát na dodržení určité legislativy o ochraně osobních údajů. Na webových stránkách Úřadu ochrany osobních údajů najdete povolení k pořizování záznamů z kamer. Nicméně většina firem, které se instalací kamer zabývají, už toto povolení připravuje v rámci nabídky,“ říká Jiří Tesař.

Čtěte také

Skvělým pomocníkem při ochraně majetku je také alarm. Tím můžete zabezpečit dům, byt, chatu, kancelář, nebo i garáž. Tento systém realizuje poplach dle nastavení uživatele. Poplach může signalizovat zvukem, SMS zprávou do vašeho mobilního telefonu, případně odešle hlášení na pult centralizované ochrany.

„To je služba nabízená soukromými společnostmi, které mají dispečerská stanoviště neustále střežící vámi zvolení objekt. Při poplachu tato firma vysílá vlastní zásahovou jednotku, zároveň volá Policii ČR a kontaktuje majitele objektu. V případě požárního poplachu vyrozumí také hasiče,“ vysvětluje funkci takzvaného PCO Jiří Tesař.

Jak ušetřit

Existuje ale také řada levnějších způsobů jak odradit zloděje: „Nejlevnějším způsobem je dobrý soused, kterému půjčíte klíče. On občas zajde dovnitř, na chvíli rozsvítí světla, pustí rádio, televizi, vybere schránku, vyvětrá, něco přemístí na zahradě.“ Souseda pak může zastoupit časový spínač, který zapíná a vypíná spotřebiče dle vašeho nastavení. Pořídit se dá za pár stokorun.

Nechlubte se na internetu

Pokud opustíme dům či byt, základem je zamknout a zavřít okna. „Ono se to zdá být samozřejmostí, ale stejně mnoho lidí nechá nějaké okno pootevřené. Důležitá je také diskrétnost mezi známými i na sociálních sítí. Neměli bychom zveřejňovat termín dovolené, na internet nedávat fotky z dovolené, to můžete učinit, až když se vrátíte. Není ani dobré zatahovat žaluzie,“ radí Jiří Tesař.

Zloději dnes nemají extra zaměření, berou všechno, co se dá zpeněžit. Šperky můžete uschovat do trezoru, nebo u známých. Účinným úkrytem je mrazák, nebo lednice. Cennosti zabalíte a schováte je mezi potraviny, pachatel nemá část vše rozbalovat a zkoumat.

„Všem bych velice rád nabídl možnost bezplatného stažení naší aplikace s názvem Zabezpečte se. Tam jsou ucelené rady, jak správně a účinně zabezpečit majetek. Veřejnost tam najde i databázi zámečníků,“ doporučuje koordinátor prevence.

Jedeme na dovolenou

„Nejdůležitější je zkontrolovat technický stav vozidla. Měli bychom překontrolovat povinnou výbavu, míst dostatečný počet reflexních vest a minimálně jednu také v kabině auta,“ říká Jiří Tesař a připomíná, co povinná výbava zahrnuje: „Lékárnička, reflexní vesta, výstražný trojúhelník a opravná sada pro defekt pneumatiky. Měli bychom zkontrolovat také hloubku dezénu, u nás je v létě předepsaná minimálně 1,6mm. Zkontrolovat bychom měli i tlak v pneumatikách.“

Unavený řídí jako opilý

Před samotnou cestou je dobré ověřit si maximální povolenou rychlost v zahraničí a naplánovat i samotnou trasu. „Velice podceňovanou záležitostí je časový rozvrh cesty včetně přestávek. Ideální je dělat je po dvou až třech hodinách na dobu minimálně dvaceti minut. Říká se, že silně unavený řidič je stejně nebezpečný jako ten, který vypil pivo a dva panáky tvrdého alkoholu, “ říká Jiří Tesař a dodává, že ideální dobou pro cestování je noc.

Své zásady má také naložení zavazadel. „Na dno uložíme nejrozměrnější a netěžší zavazadla, těžké věci je dobré důkladně zajistit. Doporučuje se připoutat zadní sedadla i na prázdno. To zabrání případnému vniknutí předmětů z kufru dovnitř auta. Na zadním platě by neměly ležet žádné těžké věci jako fotoaparát, lahev s pitím, nebo deštník. Tam můžeme ukládat pouze lehké věci, jako oblečení,“ vysvětluje Jiří Tesař.

Jídlo, pití, zábava

Na cestu přibalte také jídlo a dostatek tekutin: „Nejlepším nápojem je čistá voda, doporučuje se také neslazený čaj, nebo ovocné šťávy, nevyhovující jsou slazené a sycené nápoje. Vyvarovat bychom se měli kořeněných jídel a mléčných výrobků.“

A nezapomínejte ani pro děti. Těm na cestu připravte zábavu, do kapsářů jim dejte hračky. Přichystejte písničky, hádanky a různé kvízy, kterými se na cestě může zabavit celá posádka. A samozřejmě nezapomeňte na autosedačky.

Spustit audio

Související