20. Slovácké slavnosti vína v Uherském Hradišti: nadšení zpěváci a tanečníci v krojích, víno, slivovice, lidová řemesla i regionální speciality a sladkosti

23. září 2023

Kdo chce zažít ryzí a nefalšované Moravské Slovácko na vlastní kůži, měl by se aspoň jednou za život vypravit na každoroční Slavnosti vína a otevřených památek do Uherského Hradiště.

Konají se vždy o druhém zářijovém víkendu, a přestože jim konkurují Pálavské vinobraní v Mikulově a Znojemské vinobraní ve Znojmě, milovníci folklóru, historie a lidových tradic by se měli vydat právě do Uherského Hradiště.

Kromě vína samotného se jim totiž představí velká část Moravského Slovácka: 69 měst a obcí z okolí Uherského Hradiště a Uherského Brodu vysílá na Slavnosti vína své krojované soubory, lidové řemeslníky i kuchaře a kuchařky, a ti všichni pak návštěvníkům představí zvláštnosti i specifika jednotlivých slováckých mikroregionů nejen v obrovském několikahodinovém průvodu, ale po celý víkend i na speciálních stanovištích.

Každý mikroregion tvoří několik obcí a každý má v Uherském Hradišti své předem určené místo, takže při procházce městem se lze přesouvat z jedné části Slovácka do druhé, zpívat, tančit, ochutnávat a užívat si výjimečné atmosféry.

20. Slovácké slavnosti vína v Uherském Hradišti

Markéta Ševčíková na různých místech Uherského Hradiště zkoumala místní folklór a gastronomii a natáčela se starosty slováckého Bánova Markem Mahdalem a slovenského Bánova pri Nových Zámkoch Milošem Rybárem a také s komentátorem Českého rozhlasu Plus Radkem Kubičkem, které na 20. Slavnostech vína potkala.

Spustit audio