Aktivisté zahájili kampaň k referendu o stavbě OC Corso v Plzni

19. prosinec 2012

Plzeňští občanští aktivisté představili dnes informační kampaň před lednovým referendem. V něm budou lidé rozhodovat o tom, zda má vedení Plzně zabránit stavbě obřího domu Corso na Americké třídě. Kampaň začíná dnes v 18 hodin veřejnou besedou v divadélku Jonáš v Plzni.

Dnes začali s kampaní odpůrci obří stavby na Americké třídě. Svou kampaň nazvaly „Ano pro Plzeň“. Občanští aktivisté, kteří od počátku o referendum usilují tvrdí, že město zajímají jen ekonomické aspekty. Aktivisté zdůrazňují, že by Plzeňané při referendu měli zvážit také to, jak bude obří dům zapadat do plzeňské architektury. Podle nich a podle některých odborníků obří dům vysaje život z centra města, zvýší se zde také doprava.

Aktivisté chtějí přesvědčit občany, aby v referendu stavbu domu Corso odmítli také setkáváním s občany. Dnes bude první beseda v 18 hodin v divadélku Jonáš v měšťanské besedě. Chystají také koncerty a hepeningy. Do schránek občanům přijdou informační letáky a pozítří spustí také webové stránky. Kampaň odpůrců OC Corso, tvrdí, že lidé teď mají jedinečnou možnost rozhodnout o tom, co má a co nemá stát v centru města. Aktivisté upozorňují, že se to může podařit jen v případě, že k referendu přijde zákonem předepsané množství lidí.

Informační kampaň spustil před dvěma týdny také plzeňský magistrát. Prostřednictvím letáků a besed informuje občany o možných ekonomických dopadech pro město, pokud by lidé v referendu stavbu domu Corso odmítli.

V minulých dnech dostali Plzeňané do schránek informační leták, který je součástí kampaně, kterou spustilo město Plzeň. Upozorňuje v něm zejména na ekonomické dopady na Plzeň v případě, když Plzeňané stavbu multifunkčního domu Corso odmítnou. Město bude například nuceno odkoupit od investora pozemky, což bude vyžadovat úvěr, protože stovky milionů pro tyto účely nemá. Součástí městské kampaně jsou také besedy, kde vedení města diskutuje s občany o těchto aspektech.

Svou informační kampaň spustil také sám investor firma Amadeus Real.

Občanští aktivisté, kteří proti stavbě obřího domu na místě zbořeného kulturního domu protestují získali skoro 20 tisíc podpisů pro vyhlášení referenda. Zastupitelstvo ale o vyhlášení referenda nerozhodlo a tak nařídil referendum soud. A to s jednou otázkou, která zní: „Souhlasíte s tím, aby město Plzeň bezodkladně podniklo veškeré kroky v samostatné působnosti, aby nemohlo dojít k výstavbě obchodního zařízení na místě Domu kultury Inwest?“ Lidé budou odpovídat ANO nebo NE.

Místní referendum se bude konat spolu s prezidentskými volbami 11. a 12. ledna 2013.

autor: lum
Spustit audio