Amatérské Divadlo Šťavel chce hlavně lidi rozesmát

10. září 2024 12:40

V našem putování za ochotnickými divadly na západě Čech jsme se vydali do Šťáhlav blízko Plzně. Pracuje tam amatérský soubor Divadlo Šťavel.

Soubor vznikl v roce 2016 na popud Vladimíra Šimečka. Lidé, kteří do nového amatérského divadla začali přicházet, pojila jednak vášeň hrát divadlo, ale také nulové zkušenosti s hraním na jevišti. Ta divadelní zkušenost postupně přicházela. V současné době zdravé divadelní sebevědomí mnozí už mají. „Někteří z nich opravdu jsou na velmi dobré úrovni,“ chválí kolektiv Vladimír Šimeček. Ten vedle toho, že je uměleckým vedoucím, je i autorem her. Cizí mu není ani režírování a samotné hraní na jevišti.

„Všechny role, které od Vládi dostávám, jsou mé oblíbené. A řekla bych, že to, co třeba odlišuje naše divadlo od těch jiných amatérských divadel je poměrně výrazná hudební složka. Ačkoliv těžiště je samozřejmě v činohrách, tak v těch hrách hraje důležitou roli hudba, zpěvy a Vláďa také píše krásné texty písňové, za které nás publikum chválí,“ uvedla Jana Vejvodová, která plní v divadle úlohu herečky a částečně i jazykové poradkyně.

Jsou divadlem autorským a hrají zadarmo. Nevybírají ani žádné vstupné. Na svých webových stránkách informují o dobrovolnosti vstupného. „Vedeme si sice účetnictví, protože jsme spolek, ale vlastně žádné příjmy v tuhle chvíli nemáme,“ dodává Šimeček. Na jejich repertoáru jsou komedie. Lidi chtějí bavit. „Myslím si, že lidi mají dneska starosti, a těch špatných věcí je okolo nás hodně moc. My chceme, aby se lidi taky občas zasmáli, a aby se pobavili,“ dále doplňuje.

V budoucnu by uvítali mladou krev

„Máme tam pár mladých lidí, ale byli bychom rádi, kdyby přišli ještě mladí lidé. Tak aspoň do třiceti let. Abychom ten spolek trochu omladili, protože to je jiná energie. Funguje to všechno zase trošku jinak. Mají jiný pohled na svět. Pro divadlo je hodně důležité, aby tam byly různé názory. Pro tvorbu je fajn, když se střetávají názory, a kdy v tom kvasu vznikne nějaký divadelní tvar,“ přibližuje umělecký vedoucí Divadla Šťavel.

autor: Anděla Blažková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio