Anketa Stavba roku zná své vítěze

13. červen 2019 08:30

Přístavba školní družiny v Plzni-Újezdě, modernizace trati Rokycany - Plzeň a obnova Lobezského parku v Plzni se staly Stavbami roku Plzeňského kraje 2018.

V 16. ročníku cen Stavba roku Plzeňského kraje posuzovala odborná porota 20 staveb v sedmi kategoriích a udělila hlavní ceny ve třech - novostavby budov, dopravní a inženýrské stavby a veřejná prostranství. Oceněny byly přístavba školní družiny v Plzni-Újezdě, modernizace trati Rokycany - Plzeň a obnova Lobezského parku v Plzni.

„Příkladná kvalitní moderní přístavba školní družiny v Plzni-Újezdě prezentuje čistotu tvaru i detailu, jednotnost, přehlednost a logičnost navrženého řešení a optické prolnutí vnitřních a vnějších prostor,“ řekl předseda poroty Miloslav Michalec. Modernizace trati Rokycany - Plzeň získala titul za vysoce profesionální provedení a za jemné zasazení významné dopravní stavby do krajiny. Obnova Lobezského parku pak za citlivou a novými neotřelými prvky oživenou obnovu příměstského parku, který nabízí nové možnosti rekreace.

„Díky oživení stavebnictví vzniklo loni v kraji zhruba dvakrát více zajímavých staveb než v několika uplynulých letech recese oboru,“ uvedl regionální předseda Svazu podnikatelů ve stavebnictví ČR Jan Muzika. Cenu sedmičlenné odborné poroty si odnesla novostavba Mateřské školy Prokopa Holého ve Stříbře za neotřelé a nekompromisní barevné pojetí interiéru. Cenu veřejnosti získala v internetovém hlasování více než 2000 lidí z celého regionu rekonstrukce budovy u Seneckého rybníka v Plzni, která slouží hlavně jako zázemí skautů. Tato stavba získala také cenu primátora Plzně Martina Baxy. Cenu hejtmana získala rekonstrukce náměstí v Plané, která dokázala skloubit kvalitu historického prostředí s aktuálními potřebami moderního města.

autoři: Martina Klímová , Michaela Svobodová | zdroj: ČTK
Spustit audio