Archeologické léto: 250 komentovaných prohlídek 80 českých lokalit. Patří mezi ně i Věžka

23. červenec 2021 08:40, aktualizováno

Pověsti o pokladech, které se ukrývají na hradech, vedly často k tomu, že je plundrovali hledači pokladů. Patří mezi ně i hrad Věžka na severním Plzeňsku, se kterým se zájemci seznámí na komentované archeologické procházce v rámci Archeologického léta.

Archeologická procházka k hradu Věžka začíná u kostela v obci Druztová na severním Plzeňsku. Z vrcholu je moc hezký pohled na Berounku. Zájemci se dozví mnoho zajímavostí o historii lokality, samotného hradu a k tomu si užijí hezké procházky. Archeologické prohlídky vedou odborníci z Akademie věd, různých univerzit nebo z Národního památkového ústavu.

O hradu Věžka se traduje také mnoho pověstí. „Většinou jsou o tom, že sem někdo přišel hledat poklad. Zde je i archeologicky doložený fenomén toho, jak hledači pokladů místo rozkopávali a kvůli tomu popadaly různé zdi,“ uvedl průvodce Filip Kasl z Národního památkového ústavu.

Návštěvníci uvidí zajímavé archeologické nálezy

Jelikož v předpolí hradu probíhá archeologický výzkum, návštěvníci na prohlídce uvidí zdejší nálezy. Jedním z nich je husitský tesák z 15. století či halštatská nádoba z doby zhruba 700 let před Kristem. „Uvidíme, zda se nám nádoba nebude rozpadat a zda ji už nebudeme muset vyjmout,“ poznamenal Filip Kasl.

Návštěvníci se dozví mnoho pozoruhodností. Vycházky na hrad mnozí doporučují. Archeologická vycházka na hrad Věžka zabere zhruba dvě hodiny a bude se opakovat ve středu 28. července.

autoři: Martina Klímová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio