Archeologové našli otisk ruky uvnitř rakve Jana Jiřího ze Švamberka

6. březen 2020 15:35

Tři centimetry široký otvor v podlaze kostela a do něj zasunutá kamera. Tak to ve čtvrtek vypadalo v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Poběžovicích na Domažlicku. Po necelých dvou letech tam pokračovali s průzkumem hrobky významného šlechtice a boháče Jana Jiřího ze Švamberka. Archeologové chtějí vytvořit její trojrozměrný digitální model.

„Kamera se ovládá pomocí joysticku a snímaný obraz je v HD kvalitě. Rameno kamery sahá až do čtyř metrů,“ popsal archeolog Josef Vandělík. Obraz je přenášen na velkoplošnou obrazovku.

V kostele Nanebevzetí Panny Marie v Poběžovicích po necelých dvou letech pokračoval průzkum hrobky významného šlechtice a boháče Jana Jiřího ze Švamberka

„Největším překvapením jsou madla rakve ve tvaru lidských lebek. To se vymyká všemu, co známe,“ vysvětlil geoinformatik Jiří Šindelář. „Švamberk byl zcela jistě velmistrem Rožmberského řádu lebky a lidská lebka byla základní symbol tohoto tajného spolku, “ doplnil Jiří Šindelář.

Průzkum hrobky sledovali i studenti Táborského soukromého gymnázia, pod vedení učitelky Terezy Horské: „Z toho co tady zjistíme, uděláme v hodinách výtvarné výchovy rekonstrukci sarkofágu. Bude to kresebný návrh, ale pokusíme se to zpracovat i digitálně, případně uděláme 3D výtisk.“

Ruka patřila truhláři nebo zloději?

Archeologové se podívali i dovnitř rakve a na jednom dřevěném prknu našli otisk lidské ruky. „Můžeme se jen dohadovat, jestli patří tomu, kdo rakev vyráběl, nebo jestli otisk patří těm lotrům, kteří v roce 1620 rakev rozbili a okradli zemřelého,“ řekl Jiří Šindelář.

Vědci také našli kromě klečícího šlechtice na víku sarkofágu anděla, který v jedné ruce drží ratolest a ve druhé zlatou korunu, kterou korunuje Jana Jiřího ze Švamberka.

„Uděláme velice podrobný digitální model aktuálního stavu. To bude základní kámen, s kterým budou pracovat studenti gymnázia v Táboře. Ti se pokusí rekonstruovat rakev, do té krásné podoby, v jaké byla při pohřbu,“ vysvětlil Šindelář.

Oba modely chtějí studenti a vědci veřejnosti představit letos v říjnu, kdy uplyne 400 let od vykradení hrobky.

autoři: Martina Klímová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio