Archeologové objevili skleněné korálky staré 2 tisíce let

Skleněné korálky s očky objevili archeologové u Bdeněvse na Plzeňsku v pravěkém sídlišti. Nalezli je ve výplni dutiny, která zbyla po konstrukci kůlové chaty. Kromě toho objevili v této lokalitě úlomky keramických nádob, drobné železné předměty, otisky kůlové konstrukce obvodových stěn stavby a otisky členění jejího interiéru.

Podle informací archeologa Michala Tetoura, pochází nově objevené sídliště z období 550 až 370 let před naším letopočtem. Korálky patrně znázorňují lidský obličej. Tyto šperky byly rozšířeny po celém Středomoří již od osmého století před naším letopočtem. Archeologové našli nejčastější variantu - celoskleněné korálky s výrazně žlutým podkladem a modrobílými očky, ale objevili i poměrně vzácný typ - korálek s hliněným jádrem a tyrkysovobílým skleněným očkem.

archeologecký průzkum

Archeologové provádějí od června výzkum na trase III. železničního koridoru na severním Plzeňsku. Ukončí ho pravděpodobně do poloviny září. Na výzkumu se kromě odborníků ze Západočeského institutu pro ochranu a dokumentaci památek podílejí studenti katedry archeologie Filozofické fakulty Západočeské univerzity v Plzni.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio