Archeologové ze Západočeské univerzity v Plzni ukazují turistům historicky zajímavá místa v kraji

17. červenec 2020 11:35

Na Plzeňsku pokračují v těchto dnech komentované procházky s archeology. Do celorepublikového projektu s názvem Archeologické léto se zapojila například Západočeská univerzita v Plzni nebo Muzeum a galerie severního Plzeňska v Mariánské Týnici. Na vybraných místech se zájemci dozví zajímavosti z práce archeologů nebo jak dané místo dřív vypadalo a k čemu sloužilo.

Hrady a zámky patří mezi oblíbené turistické cíle. Během letošního léta si návštěvníci mohou některé hradní zříceniny a památky prohlédnout s výkladem archeologů. „V důsledku koronavirové epidemie se Archelogický ústav a další instituce shodly na tom, že by bylo fajn v létě, které nebude úplně o tom zahraničním cestování, nabídnout lidem nějaký trošku jiný pohled na českou krajinu, památky a českou historii,“ vysvětlil Josef Hložek z Katedry archeologie na Západočeské univerzitě v Plzni.

V rámci Archeologického léta už si mohli zájemci prohlédnout třeba hrad Lopata nebo hrad v Liticích. Tuto neděli je možné se vydat s archeology do Přírodní rezervace Krašov.

„Místo srazu je u bývalého hospodářského dvora Rohy. Délka trasy je zhruba sedm kilometrů a kopíruje průběh Naučné stezky Krašov. Trasa je vhodná i pro rodiny s menšími dětmi a kočárky. Tato akce je bezplatná a všem účastníkům doporučujeme vzít si vhodnou turistickou obuv,“ upozornila průvodkyně z Muzea v Mariánské Týnici Hana Fryčková.

25. července nebo 1. srpna jsou pro účastníky připraveny návštěvy zaniklé středověké vesnice Borek.

Komentované prohlídky jsou bezplatné, zájemci o akci by se měli zaregistrovat na stránkách Archeologické léto. Podle organizátorů ale můžou přijít i lidé bez rezervace.

autoři: Martina Klímová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio