Areál kláštera v Plasích nabídne po opravě historii stavebnictví i Kaplického ateliér

16. březen 2014

V rekonstruovaném areálu kláštera v Plasích najdou lidé v budoucnu ukázky z historie stavebnictví i nejmodernější architekturu. Za přispění státu i evropských fondů tam vzniká Centrum stavitelského dědictví. To nabídne repliky historických stavebních strojů, ale také třeba expozici věnovanou architektu Janu Kaplickému

„Po dokončení rekonstrukce hlavní budovy Národního technického muzea na Letné je to v současnosti největší projekt, který Národní technické muzeum řeší,“ poznamenal k rekonstrukci v Plasích ředitel muzea Karel Ksandr.

První etapa projektu za více než 350 milionů korun skončila v prosinci loňského roku. Nedávno začala druhá – záchrana hospodářského dvora. Hotovo by mělo být příští rok.

„Tak, aby byl příští rok v létě celý projekt ukončen a naše objekty v Plasích, tedy mlýn, pivovar a hospodářský dvůr začaly sloužit veřejnosti jako centrum stavitelského dědictví,“ řekl Ksandr.

Podle Pavla Kodery, který je koordinátorem projektu obnovy hospodářského dvora, jsou tamní budovy mimořádně cenné. Dějiny dvora totiž patrně sahají až k počátkům plaského kláštera, tedy do poloviny 12.století.

Budovy jsou však také ve velmi špatném stavu, protože dlouhá léta chátraly.

„Do roku 1991 zde sídlila ovoce a zelenina, velkosklad, následně se dostal do soukromého vlastnictví, byly sejmuty střechy, které byly nahrazeny provizorním krovem, jsou tady závažné statické poruchy a v podstatě je objekt zdevastovaný,“ poznamenal.

Po rekonstrukci hospodářského dvora, která vyjde na 100 milionů, by tam mělo vzniknout zázemí pro předvádění a výuku stavebního řemesla.

Lidé si tam budou moci například vyzkoušet historické stavební postupy, jako třeba hašení vápna, vytvoří si vlastní cihlu, sestaví tesařské spoje a uvidí historickou slévárnu, tradiční kovárnu nebo klempířskou dílnu.

Plasy, zdevastovaný areál bývalého hospodářského dvora cisterciáckého kláštera před začátkem rekonstrukce

Chybět by neměl ani dvůr s replikami historických stavebních strojů. „Muzeum má už ve sbírce jeřáb z doby Václava IV. Chceme tady postavit beranidlo, kterým se zarážely piloty, které zpevňovaly základy konventu a podobně,“ uvedl Kodera.

Jedna z místností se nebude opravovat vůbec, aby návštěvník mohl číst ve stavební historii.

V už opraveném bývalém pivovaru pak bude expozice stavebních prvků, konstrukcí a materiálů a lidé by tam měli najít také dílo zesnulého architekta Jana Kaplického.

„Není to jen nějaký kousek, bude tu opravdu celé dílo mého muže a to je pro mě podstatné. Byly nabídky ze světa, z muzeí designu různých měst a světadílů, ale vždy měli zájem jen o ty nejdokonalejší výkresy a modely. Zde bude unikátnost toho, že je to možné ukázat jako celé dílo,“ citovala agentura ČTK manželku Jana Kaplického Elišku Kaplicky.

Kaplického kompletní archiv čítá několik desítek tisíc položek. Součástí tří místností bude i expozice a ateliér.

autoři: čer , kov | zdroj: ČTK
Spustit audio